Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade

#afbouw 07-05-2021
Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade

Zonnepanelen (pv’s) op het dak vormen een risico en vaak een dilemma voor het schildersbedrijf. Want hoe ga je in je offerte en richting de opdrachtgever om met moeilijk te bereiken plekken als gevolg van de geplaatste pv's? En wat als er onverhoopt schade wordt aangericht? 
Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade
Samen met hun partner Schilder Zeker Plan geeft De Betere Schilder tips en advies.
Bij het schilderen van bijvoorbeeld een dakkapel die rondom is volgehangen met pv’s, zijn er meerdere opties:
1. Niet aan beginnen en betrokken elementen uitsluiten van offerte (je kúnt de opdrachtgever verzoeken de pv’s te laten verwijderen)
2. Pv’s zelf verwijderen, terugplaatsen en de kosten doorberekenen (risicovol, maar te combineren met een schoonmaakbeurt van de pv’s).
3. Hoogwerker gebruiken (doorberekenen en pv’s bedekken).
4. Steiger met uitwijk-console plaatsen (doorberekenen en pv’s bedekken). 

Gevolgen
Ongeacht de keuze is het belangrijk te weten wat de gevolgen zijn mocht er iets misgaan. Zonnepanelen zijn relatief kwetsbare en kostbare onderdelen van een gebouw waaraan snel schade ontstaat. Door tegen een paneel te stoten of er gereedschap op te laten vallen, kan het paneel snel minder bruikbaar of onbruikbaar worden. Door vervuiling, bijvoorbeeld verf(-resten), kan een paneel zodanig aangetast worden dat deze niet meer voldoende schoongemaakt kan worden, daardoor rendement verliest en mogelijk moet worden vervangen. Een schade van vaak honderden euro’s per paneel. 

Verzekering
Ontstaat er schade aan pv’s bij het uitvoeren van schilderwerkzaamheden, dan is deze schade verzekerd op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hierbij zijn echter wel de volgende zaken van belang:
- Het verwijderen en monteren van pv’s valt niet onder de verzekerde hoedanigheid van een schildersbedrijf. Als hierdoor schade ontstaat, is de kans groot dat deze niet onder de dekking valt.
- Een verzekeraar gaat na of er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Mogelijke vragen zijn bijvoorbeeld: “Waren de zonnepanelen voldoende afgedekt“ en “Steunden er onderdelen van klimmaterialen op het paneel of frame?”
- Als schilder ben je aansprakelijk voor de werkelijke schade die je aan eigendom van een klant hebt aangebracht.
- Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kent altijd een eigen risico. 

Advies
Kortom: besluit je te schilderen loop je al snel risico, terwijl een foutje snel is gemaakt. Het algemene advies van De Betere Schilder over omgang met zonnepanelen: voer het schilderwerk alleen uit als de opdrachtgever de panelen zelf verwijdert of laat verwijderen. Zelf demonteren is te risicovol en wordt in de meeste gevallen niet gedekt. Ook geven veel pv-leveranciers géén garantie meer zodra derden (zoals jij) de pv’s verwijderen en terugplaatsen. Ondanks dat je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de schade mogelijk dekt, voorkom je hiermee meerdere risico’s.

Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade
Zonnepanelen en aansprakelijkheid bij schade