Nieuw plafond voor Rotterdam Ahoy

Rotterdam Ahoy is onlangs voor een groot deel voorzien van een nieuw plafondsysteem van maar liefst 17.000 m2 Het plafond van het nieuwe congrescentrum en de theaterzaal, dat zowel binnen als buiten is  toegepast, werd ontwikkeld door Hunter Douglas Architectural en blinkt uit in innovatie, duurzaamheid en design.

Nieuw plafond voor Rotterdam AhoyNieuw plafond voor Rotterdam AhoyNieuw plafond voor Rotterdam Ahoy

Voor het vervangen van 17.000 m2 plafond is Hunter Douglas Architectural een intensieve samenwerking aangegaan met Kraaijvanger Architects, Installateur Verwol, Heijmans bouwbedrijf en ingenieursbureau Bestek 44. David Hess, architect partner voor Kraaijvanger, maakte het ontwerp voor de nieuwe Ahoy:  Het ontwerp van het plafond ondersteunt enerzijds een bijzondere beleving in de vorm van een concert, een theatervoorstelling of een congres. Anderzijds moet de architectuur niet afleiden van de veelheid aan evenementen die het gebouw inkleuren. De rust in het ontwerp zorgt ervoor dat de bezoeker zich makkelijk kan oriënteren in een gebouw waar verschillende evenementen tegelijkertijd geprogrammeerd kunnen worden.

Juiste productkeuzes
Het roosterplafond is overal consequent toegepast, is richtingloos en is in staat op een rustige manier de vele technische voorzieningen op te nemen. Door vernuftige engineering en de juiste productkeuzes bracht Hunter Douglas Architectural de visies van de betrokken partners tot leven. Zo is het plafond van Ahoy voorzien van slimme en esthetische oplossingen om warmte, licht, geluid en energie te kunnen beheersen zonder hierbij enige concessie te doen op het gebied van duurzaamheid.

Er moest hierbij goed en kritisch gekeken worden naar de doelstellingen en het veelzijdige gebruik van de evenementenlocatie.  Dit was een uitdaging waarbij de balans op meerdere gebieden opgezocht moest worden, zo legt Hess uit:  ‘De techniek in het plafond. moet verwerkt worden in het ontwerp, zonder af te leiden van de beleving. Daarnaast vinden er soms wel vier verschillende evenementen plaats in Ahoy. Dit zorgt voor grote bezoekersstromen die allemaal op een natuurlijke wijze hun weg moeten vinden. Door veel licht en ruimte te creëren zorg je er -ook met het plafondontwerp- voor dat beleving, zintuigprikkeling én oriëntatie optimaal met elkaar in balans zijn.’