De constructieve grenzen van glas

Luchthaven Schiphol heeft een zeer prestigieuze glasconstructie op de Holland Boulevard. De gebogen binnenwanden van dit glaspaviljoen voor het Rijksmuseum bestaan uit 10.000 glaspanelen die Glassolutions met tesa® ACXplus tape heeft verlijmd. Zo maakt tape innovatieve architectuur mogelijk: nooit eerder is een glasconstructie van deze samenstelling, opbouw en omvang (2.200 m2) gebouwd. De kunstschatten van Rijksmuseum Schiphol schitteren thans achter wanden van gebroken glas die het licht breken als een diamant.
Het glazen bouwwerk is een internationale blikvanger én ambassadeur voor tape als bouwmateriaal. Miljoenen bezoekers passeren sinds juni de Holland Boulevard, die Luchthaven Schiphol liet verbouwen. De gecombineerde passage-/verblijfsruimte tussen de E- en F-pier kreeg namelijk een nieuw interieur naar ontwerp van NEXT architects. Glassolutions won, samen met Hermans Glas projecten, de aanbesteding voor de levering van maar liefst 68 ton glas voor de massieve glazen kern (toonzaal en winkel) en de vrijstaande glaswanden eromheen. Samen vormen ze een spectaculair, (semi-)transparant glasobject waardoor reizigers langs wanden van gebroken glas naar de kunstschatten van het Rijksmuseum kunnen meanderen.

De constructieve grenzen van glas
Semi-automatisch assembleren
Niets lieten Glassolutions en tesa in dit ambitieuze samenwerkingsproject aan het toeval over. Zo bouwde de glasproducent een eigen assemblagelijn om de glaspanelen tot gelaagde, glazen bouwstenen te verlijmen. Een vakkundig team verlijmde hier 10.000 glaspanelen van 320 x 7 x 1 cm (l x b x d) tot pakketten. Elk paneel kreeg over de volle lengte twee stroken dubbelzijdige tape van 6mm breed. Met een nauwkeurig afgesteld lamineerstation garandeerde Glassolutions de juiste druk en positie van de dubbelzijdige tape.
Na het verwijderen van de liner werden per pakket zeven glaspanelen op elkaar gelegd en onder compressie samengedrukt. In totaal verlijmde men zo 2.200 m2 panelen tot 1.500 glazen bouwstenen.

De constructieve grenzen van glas
Glassolutions produceert de glazen bouwstenen
op een speciale assemblagelijn Foto: tesa

Bouwstenen
Ook de montage van de zware bouwstenen vergde precisie en vakmanschap. Hermans Glas monteerde de glazen bouwstenen tot decoratieve scheidingswanden van 3,37 m hoogte, deels onderbroken door vitrines. De bouwstenen zijn in Glassolutions vloer- en plafondprofielen geplaatst en met vooraf aangebrachte tesa® ACXplus tape aan elkaar gehecht.
Om de bochten van de U-vormige wanden -met radiussen van 50 tot 145 cm- te realiseren, verwerkte Glassolutions verschillende tape-diktes (1 tot 3 mm). Ook kreeg een deel van de wanden en bochten een RVS achterwand van Glassolutions voor extra lichtweerkaatsing.

Onzichtbaar
Glassolutions heeft diverse bevestigingstechnieken getest om aan de strikte eisen van de architect en opdrachtgever te voldoen. Verlijming met transparante, dubbelzijdige tesa® ACXplus tape bleek binnen de budgettaire mogelijkheden de ideale techniek.
“tesa® ACXplus is flexibeler en zachter dan andere tapes en voorkomt luchtinsluitingen tenminste”, noemt Martin Weerheim als belangrijkste voordeel. De projectleider is erg enthousiast over de mogelijkheden: “Met deze tape konden wij de panelen onzichtbaar verlijmen tot één prachtige, doorlopende glaswand. De diverse radiussen realiseerden wij door de tapediktes op de binnen- en buitenkant van de glaspanelen te variëren. Zulke bochten zijn met voorspannen onmogelijk.”
De constructieve grenzen van glas
Optimale hechting
Glassolutions krijgt technische ondersteuning van tesa om het glaspaviljoen als een solide constructie van duurzame kwaliteit te realiseren. Volgens account manager Eric Deibel van tesa BV heeft tape ten onrechte nog een zwak imago. “Tape is een verantwoord verbindingsmateriaal, maar de mogelijkheden hangen af van de krachten die op de specifieke constructie staan. Voor de niet-constructieve glaswanden op Schiphol is tesa® ACXplus de juiste keuze. Deze hoogwaardige tape kleeft goed op rigide ondergronden en glas en vangt door zijn hoge visco-elasticiteit fricties en stress in de constructie effectief op.”

Onderhoudsarm en veilig
Testen tonen aan dat de glasconstructie ook prima voldoet aan de strikte eisen die Schiphol qua veiligheid en onderhoud stelt. “Om alle valkuilen voor te zijn, hebben wij diverse proeven uitgevoerd”, zegt Weerheim. “Daaruit blijkt dat er bij beschadiging geen scherpe randen ontstaan en dat panelen goed vervangbaar zijn.”
De tesa® ACXplus tape zelf is bestand tegen schoonmaakmiddelen. Bijzonder innovatief is de oplossing om eventuele verkleuring door bijvoorbeeld koffie of optrekkend vocht en aanhechting van stof of vuil te voorkomen: tesa heeft de zijkanten van de acrylaat tape gecoat met zeer fijn glasstof (‘verparelen’)! Om overbelasting van de vloeren te voorkomen, zijn de glaspakketten in batches op Schiphol aangevoerd.

Over tesa
tesa is een van ‘s werelds grootste fabrikanten van technische tapes en zelfklevende systeemoplossingen (meer dan 7.000 producten) voor zowel industriële en professionele klanten als consumenten. Sinds 2001 is tesa SE (4.150 medewerkers) een volle dochteronderneming van Beiersdorf AG (waarvan andere merken onder meer NIVEA, Eucerin en la prairie zijn).
Toepassingen voor uiteenlopende industriële sectoren – zoals de auto-industrie, de elektronicabranche (bijv. smartphones, tablets), druk- en papierindustrie, en beveiligingsconcepten voor effectieve merk- en productbescherming – vertegenwoordigen circa 76 procent van de omzet van de tesa Groep (2015: € 1.146 miljard).
tesa is ook partner voor de farmaceutische industrie bij het ontwikkelen van medicinale pleisters. tesa realiseert 24 procent van zijn omzet in de segmenten voor consumenten en vakmensen, waar 300 producten voor eindgebruikers het werken thuis en op kantoor makkelijker maken.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

SGAonline nieuwsbrief ontvangen?
Inschrijven

Delen


Safetylift BV