Meer vakmensen

Bedrijven die naarstig op zoek zijn naar geschoolde plafond- en wandmonteurs. Maar geen enkel roc dat de opleiding aanbiedt, simpelweg omdat de klassen te klein zijn. Voor Stichting Savantis Vakcentrum geen reden om bij de pakken neer te zitten, maar aanleiding voor een creatieve oplossing.

Meer vakmensen

In het nieuwe opleidingsmodel kunnen Savantis, roc en leerbedrijven er samen voor zorgen dat de opleiding wél uitvoerbaar is. Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) ondersteunt het onderwijs en bedrijfsleven om de kennis rondom kleinschalig specialistisch vakmanschap te delen en mee te denken over duurzame oplossingen om de kleine beroepen in stand te houden.

Om meer instroom in het vak te genereren ontwikkelde Savantis een (leer)methode, die geschikt is voor zowel reguliere mbo’ers, werknemers als zijinstromers. Een student die de bbl-opleiding wil gaan doen kan zich bijvoorbeeld melden bij een NOA-opleidingsbedrijf. Bij een roc wordt de student ingeschreven op het crebo Wand- en plafondmonteur. Voor de algemene vakken en basisvaardigheden, zoals maatvoering, wordt de student gekoppeld aan een verwante bouwopleiding, bijvoorbeeld timmeren of stukadoren. Specifieke vaktheorie doet de leerling via e-learning en via instructiefilms, waarin een instructeur stap voor stap de kneepjes van de montage voordoet.

Praktijkkennis doet de student op in de beroepspraktijkvorming bij een wand- en plafondbedrijf.