Monumentaal design

Met de steun van Kärcher en het Franse energiebedrijf EDF (Électricité de France) bracht kunstenaar Klaus Dauven een 'reversed graffiti' kunstwerk aan op de 110 meter hoge en 430 meter lange muur van de stuwdam van Vouglans in het Franse departement Jura. Met deze techniek wordt een patroon gecreëerd door te spelen met het contrast tussen gereinigde oppervlakken en oppervlakken waar nog vuil is achtergebleven. Dat gebeurt door het vuil selectief te verwijderen. Wat overblijft is het silhouet van een bos.

Monumentaal designMonumentaal designMonumentaal design

Bij de keuze van zijn ontwerp liet Klaus Dauven zich inspireren door het bosrijke landschap van de Jura. ‘Ik vind het passend dat het overgebleven vuil niet over het hele oppervlak van de dam verspreid is, maar het oog als het ware naar het midden van de muur zuigt. Op die manier weerspiegelt het silhouet van het bos de vorm van de vallei zelf, waardoor van veraf een prachtige illusie van diepte ontstaat. Net als zijn andere werken waarbij hij gebruikmaakt van 'reverse graffiti' zal ook dit kunstwerk mettertijd verdwijnen als gevolg van verwering en organische groei.

Ontwerp komt tot leven
Om het patroon op de muur van de dam te maken daalden industriële klimmers van de bovenste rand van de dam af naar beneden en brachten ze meer dan 2.500 stippen van organische boetseerklei op het met vuil bedekte oppervlak aan. Ze kregen daarbij de hulp van meettechniekers die met lasers vanaf de grond aanduidden waar de boetseerklei precies moest komen. Nadat ze alle kleistippen hadden aangebracht, gebruikten de klimmers hogedrukreinigers om de stippen met elkaar te verbinden en het ontwerp in het vuil te spuiten, dat voornamelijk bestond uit mos, korstmossen en zwammen. Alle werken werden met de grootste zorg en zo duurzaam mogelijk uitgevoerd. Zo werd het water voor de hogedrukreinigers rechtstreeks uit het stuwmeer gehaald en werd de stroom opgewekt door de waterkrachtcentrale van de stuwdam. Er werden bovendien geen schoonmaakmiddelen gebruikt.