Mooiste klus van het Jaar

1,5 miljoen Nederlanders kunnen lastig een vakman vinden als er een nodig is. Dit blijkt uit de nieuwste Werkspot Klusmonitor, uitgevoerd door SAMR onder 1.114 consumenten.
Mooiste klus van het JaarMet name voor de specialistische klussen konden 500.000 Nederlanders niet direct een vakman vinden. In Nederland werden afgelopen halfjaar 3,3 miljoen klussen uitgevoerd. Een van deze klussen was een bijzondere: Werkspot bedankte twee nietsvermoedende stukadoors, Eduard en Raymond uit Kampen, met ‘De Mooiste klus van het Jaar’, om op deze wijze aandacht te vragen voor zelfstandigen in de bouw. De groep die zes dagen in de week fysiek werk verricht. Mensen die fysiek zwaar werk doen, hebben een 18 procent hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc dat eerder dit jaar werd gepubliceerd.
 

Aandacht

Onderzoeker en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek, zegt: “Zelfstandigen hebben hart voor hun zaak en vinden het vaak moeilijk om ‘Nee’ te verkopen. Juist voor zelfstandigen in de bouw is zowel minder hard en lang werken als meer sporten in de vrije tijd belangrijk. Het is heel goed dat deze hardwerkende groep zich dit gaat realiseren. Hier moet meer aandacht voor komen, dit is een mooi initiatief.”
 

Lange weken

“Overdag stuk ik en in de avonduren ga ik aan de slag met de offertes, bestellingen en boekhouding. Mij hoor je niet klagen hoor, maar dit houd ik natuurlijk niet vol tot mijn 65ste,” aldus Eduard, eigenaar Van den Bos Afbouw. Cijfers van het Bouwkennis jaarrapport ZZP Markt in Beeld, bevestigen dat met name de zelfstandigen in de bouw lange werkweken maken. Dit is het extreemst voor de specialisten: 16% van de E- installateurs en 10% van de W-installateurs maken werkweken van meer dan 70 uur.
www.werkspot.nl

Strak Eindresultaat met  Rubbol Buitenlakken