6.609m2 spiegelend glas

#Glas 01-12-2020
6.609m2 spiegelend glas

De spiegelde gevel van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, is compleet. Onlangs is het laatste glaspaneel geplaatst en is het opvallende gebouw in het Rotterdamse Museumpark aan de buitenkant gereed. 
6.609m2 spiegelend glas
Momenteel wordt verder gebouwd aan de binnenkant alvorens de collectie (ruim 151.000 kunstwerken) wordt ingehuisd en de glazen deuren in het najaar van 2021 openen. De depotgevel, bestaande uit 6.609m2 spiegelend glas, verdeeld over 1.664 panelen, reflecteert de omgeving; van toevallige voorbijgangers en wolkenluchten tot het lommerrijke Museumpark en de dynamische skyline van Rotterdam. “Het spectaculaire ontwerp riep de nodige constructievraagstukken op, een dergelijke sferische spiegelgevel was immers nooit eerder gebouwd”, zegt gevelplaatser Roeland Burgers van Sorba. “Van dubbel gekromde glaspanelen waar nog geen standaard voor bestond tot deuren die in gesloten toestand verdwijnen in de gevel. Het was de perfecte uitdaging voor Sorba. Trots dat wij als Achterhoeks bedrijf hieraan hebben meegewerkt.”
Bijschrift foto: Van links Roelof Prins (SDVB), Sjarel Ex (Museum), Fokke Moerel (MVRDV) en Bas Kurvers (wethouder gemeente Rotterdam).
Foto: Aad Hoogendoorn