
Het Cuypershuis in Roermond start volgende week met de reconstructie van het plafond. Tijdens het proces worden er een aantal belangrijke stappen gedaan, zoals de sloop van het huidige verlaagde plafond, aanpassen van bestaande leidingen brandbeveiliging en elektriciteit, het aanbrengen van het stucwerk en de sierlijst én de uiteindelijke schildering met behulp van sjablonen.
De oplevering wordt verwacht eind februari 2020. Het proces is voor bezoekers te volgen via een speciaal kijkvenster in de vaste presentatie van het Cuypershuis.
SintLucas
Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg, ook verantwoordelijk voor de schilderingen in het Rijksmuseum, deed onderzoek naar de gebruikte kleuren. De uiteindelijke reconstructie van het plafond wordt gedaan door studenten van de opleiding ‘Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas in Boxtel.
Door deze samenwerking wordt ook de kennis over Cuypers’ decoraties overgedragen op de nieuwe generatie restauratoren. De reconstructie gaat in totaal € 40.000 kosten.

Het Cuypershuis vernieuwt in 2020 de vaste presentatie. In deze nieuwe permanente museale opstelling moet Cuypers’ bevlogenheid zijn weerklank vinden: Cuypers moet je voelen en beleven waar je ook bent in ‘zijn’ huis. Voor het museum is deze inrichting hét moment om ook de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in sfeer en beleving te herstellen.
Cuypershuis
Het Cuypershuis is een museum gevestigd in het woonhuis en werkplaats van architect Pierre Cuypers (1827 – 1921). In 1853 bouwde hij dit pand in Roermond. Het was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven.
Cuypers is tegenwoordig bekend als dé architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, vele kerken en het prachtige Kasteel De Haar. Het gebouw van het Cuypershuis is uniek in Nederland.
