Glas, doorkijkjes en zorgvuldige belichting

Versteeg heeft glazen balustrades, doorvalveilig glas rondom het atrium en een compleet gerenoveerd trappenhuis met point fixed glas gerealiseerd in het vernieuwde kantoor van VolkerWessels in Rijssen. Het kantoor is 26 jaar na de opening aangepast aan de huidige eisen. 
Glas, doorkijkjes en zorgvuldige belichtingReitsema & partners heeft van het bestaande gebouw een modern, licht en duurzaam kantoor gemaakt. Het bestaande gebouw was een bakstenen kantoorgebouw met een groot groen koperen volume aan de westzijde. De twee vleugels – 90 graden ten opzichte van elkaar – zijn met een atrium op de hoek met elkaar verbonden.
Het atrium, zoals toen gebruikelijk was, communiceerde weinig met de medewerkers en bezoekers. Het oogde formeel. Gangen en trappen voelden gesloten. De lift stond centraal. De ontmoetingen tussen verschillende afdelingen en werknemers bleven daardoor beperkt.

Slimme ingrepen
Slimme ingrepen in het vernieuwde gebouw scheppen licht en ruimte zonder de buitenkant en het karakter van het gebouw aan te passen. Het atrium is verder geopend door de bestaande gesloten betonnen wand in het atrium te vervangen door verdiepingshoge glazen puien. Bij binnenkomst zie je nu niet alleen de balie en ontvangstruimte, maar ook het restaurant, de lobby en de koffiebar op de verdiepingen. Het atrium verbindt zo de verschillende ruimtes en afdelingen in plaats van een apart onderdeel van het gebouw te zijn.

Trappenhuis
Tegelijkertijd is ook het trappenhuis onder handen genomen. De trappen zijn nu vormgegeven als luxueuze open trap met dezelfde natuursteen als de vloer in het atrium. Glas, doorkijkjes en zorgvuldige belichting maken de trap af. Door de enorme zwevende condor – een beeld van kunstenaar Janos Bittenbinder – een nieuwe plek te geven in het atrium is het beeld nu van alle verdiepingen goed zichtbaar. Het is het aandachtspunt in het atrium.