Bewoners vrolijker door nieuw kleurconcept

Griffioen Nijmegen onderging onlangs een heuse metamorfose waarbij het Caparol kleurconcept Lebensräume werd toegepast. Dit concept gaat over de bijzondere rol die kleuren spelen in het leven van ouderen.
Bewoners vrolijker door nieuw kleurconceptGriffioen Nijmegen is een ZZG zorggroep locatie waar zelfstandig wonen gecombineerd kan worden met zorg en ondersteuning. Ondanks de sfeervolle vormgeving van het interieur bestond er door beperkte kleur- en materiaalgebruik een zeer monotone beleving. Kleurtoepassing in het gebouw kwam in het verleden alleen tot uiting door de kleur van de (marmoleum)vloerbedekking per verdieping te laten verschillen. De bijzondere vormgeving kwam door de monotone kleur- en materiaaltoepassing niet tot zijn recht. Daarnaast waren de lange identiek vormgegeven gangen en repeterende entreeportieken naar de woningen ronduit saai. Met deze gegevens in het achterhoofd zijn medewerkers van Griffioen in gesprek gegaan met Caparol.
 
Kleurconcept Lebensräume
Voor dit project is gekozen voor het Caparol kleurconcept Lebensräume: Living Design & Living Environments. Caparol heeft voor dit concept uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed die de omgeving heeft op ons humeur, onze productiviteit en onze gezondheid. Daarbij is ook goed nagedacht over de bijzondere rol die kleuren spelen in het leven van bijvoorbeeld ouderen. De verschillende kleurthema’s binnen Lebensräume waren perfect te combineren en te implementeren in de bestaande situatie.
Bij het kleurenvoorstel dat ondersteund is met foto bewerkte impressies, is rekening gehouden met de gebruikers en de bewoners in het bijzonder. Aansluitend is het voorstel aangeboden bij mede bepalende partijen, zoals bijvoorbeeld de cliëntenraad.
 
Bewoners vrolijker door nieuw kleurconceptFunctionele toepassing kleur en behang
Belangrijke argumenten binnen het voorstel waren om de kleuren slim en subtiel toe te passen in een bestaande vormgeving waarbij de beleving ingrijpend verbetert. Het kleurgebruik moet namelijk door bewoners als prettig worden ervaren en dient de functionaliteit van het gebouw te versterken. Naast kleurtoepassing op de diverse verdiepingsniveaus is ook de oriëntatie binnen het gebouw op subtiele wijze versterkt door in de lifthallen en bij de entree van het gebouw fotobehang aan te brengen.
Ondanks het gebruik van relatief weinig accenten was de impact enorm. Bewoners reageerden niet alleen veel vrolijker op de omgeving maar er is ook een identificering ontstaan met de woon- en gebruiksruimte binnen dit bijzondere gebouw. 
 
Bewoners vrolijker door nieuw kleurconceptUitvoering met sociale touch
Bij het realiseren van de werkzaamheden is door de opdrachtgever gekozen om het schilderwerk uit te laten voeren door MVO Solutions uit Nijmegen. Het Team van MVO Solutions combineert een vakmanschap opleiding met sociale vaardigheden. Daarnaast geven zij invulling aan het begrip social return.
Voor deze opdracht is gekozen voor de decoratieve producten van Caparol. Medewerkers van MVO Solutions werden daarbij opgeleid door een applicatie trainer van Caparol en leerden op deze manier bijzondere producten en schildertechnieken toe te passen. Het schilderwerk aan de wanden binnen het gebouw werd uitgevoerd met Capatex S1+. Voor de Decoratieve techniek is Caparol StuccoDecor di Perla gebruikt.