Haarfijn en hergebruikt

Na zeven succesvolle en plezierige jaren bij BVO Vloeren besloot parketlegger Gerben ter Haar in augustus 2020 met zijn eigen bedrijf Haarfijn Hout te starten. Zijn telefoon rinkelt sindsdien onafgebroken en er verschijnen de mooiste klussen op zijn pad. Een perfect voorbeeld is de uitdagende opdracht die hij kreeg van interieurarchitect Malou ter Horst van Het Groene Kabinet. Hij plaatste een reclaimed mahonie houten tapisvloer in de nieuwe woning van Jasmijn Peskens in Utrecht. Alle betrokken partijen zijn het roerend eens: deze ruiten vloer is een ware eyecatcher.
Haarfijn en hergebruikt
Haarfijn en hergebruikt
Haarfijn en hergebruikt
Haarfijn en hergebruikt
Een mooie vloer is een blikvanger in je huis of bedrijfsruimte, schijft Gerben ter Haar op zijn nieuwe website. Die vlieger gaat zeker op voor de duurzame vloer in de woning van Jasmijn Peskens, gemaakt van houten balken van een voormalig gebouw van Rijkswaterstaat in Zeeland. Ter Haar trok er een week voor uit om de vloer te leggen in de ruimte van ongeveer 40 vierkante meter. “Leg je een standaard vloer in een ruimte van die omvang, dan kost dit natuurlijk nooit zo veel tijd”, vertelt de eigenaar van Haarfijn Hout. “Dit geeft al aan dat niet iedereen het zomaar aandurft om deze unieke vloer te plaatsen. Het vergt precisiewerk om alle details in deze niet alledaagse klus tot in de perfectie uit te kunnen voeren.”

Kwaliteit boven kwantiteit
Voor Ter Haar zijn juist dit soort projecten de reden dat hij enkele maanden geleden voor zichzelf is begonnen. “Kwaliteit staat bij mij hoog in het vaandel, ik wil graag bijzondere dingen maken en neem daar graag de tijd voor. Kwantiteit vind ik van ondergeschikt belang. Vandaar dat ik direct enthousiast was toen ik werd benaderd door Malou.”

Ter Horst besloot op advies van Bart Beugt om Haarfijn Hout de opdracht te gunnen. Bart Beugt is producent van de reclaimed mahonie houten tapisvloer en heeft vaker succesvol samengewerkt met Ter Haar. De interieurarchitect werkt in al haar oplossingen zoveel mogelijk met circulaire materialen. Drie jaar geleden realiseerde zij een soortgelijke expositievloer met eenzelfde patroon waar Jasmijn Peskens razend enthousiast over was. “Ze liet destijds weten dat ze haar volgende vloer door mij zou laten ontwerpen”, aldus Ter Horst. “Dat moment kwam toen ze een nieuwe woning betrok.”

Verschillende patronen
Een belangrijke wens van de klant was om een vloer te realiseren van hergebruikte materialen. In haar zoektocht kwam Ter Horst uit bij Rik Ruigrok van Herso, die de partij mahoniehout van Rijkswaterstaat had opgekocht. “Dit mahoniehout heb ik gekocht van Rik en door Bart Oerlemans van Bart Beugt laten verwerken tot driehoeken. Het resultaat is hartstikke mooi geworden. Overigens is deze vloer verlijmd en dus niet circulair. Niettemin is het een zeer duurzame vloer die meermaals geschuurd kan worden en ontzettend lang meegaat. Ik ben erg enthousiast over de verschillende patronen die de vloer rijk is. Het ene moment zie je bijvoorbeeld sterren, het andere moment slangen of kubussen. Soms ontdek je zelfs nieuwe patronen die je lange tijd niet zijn opgevallen. Verder heeft de vloer een hele mooie, warme kleur.”

3D effect
Ook Ter Haar is zeer content met het eindresultaat en erg onder de indruk van het 3D effect dat de vloer creëert in de woning. “Als je recht op de vloer kijkt, krijg je een heel ander beeld dan wanneer je er schuin tegenaan kijkt. Dit geeft een hele bijzondere beleving. Daarnaast krijgt elk plankje een andere kleur door de lichtinval. Hierdoor is deze vloer een echte eyecatcher.” Haarfijn Hout is naast specialist in het leggen en renoveren van houten vloeren ook een expert in traprenovaties. Ter Haar kan trappen dezelfde behandeling geven als de houten vloer, waardoor alles in huis een mooi geheel wordt. De ervaren parketlegger is ervan overtuigd dat klanten in de toekomst steeds vaker zullen kiezen voor vloeren en trappen van reclaimed hout. “Het past in de trend dat je bewust omgaat met een materiaal als hout. Bovendien levert het gebruik van reclaimed wood unieke vloeren en trappen op.”