Hemels licht in Haagse school

Aan de gevel van de voormalige kerk aan de Mauritslaan in Den Haag is niet te zien dat aan de binnenkant een volledige transformatie van de Duinoordschool en Kinderopvang 2Samen heeft plaatsgevonden. Door de verbinding van verschillende gebouwen is een kindcentrum van drie verdiepingen gemaakt. De vloer wijst de weg.
Hemels licht in Haagse school Hemels licht in Haagse school Hemels licht in Haagse school Hemels licht in Haagse school Hemels licht in Haagse school
Op uitnodiging van Marieke Meulman van Forbo Flooring vertellen Wim Heijnen van Kinderopvang 2Samen en architecten Hans en Marleen Klompenhouwer van R4a architecten over dit bijzondere project in het Statenkwartier in Den Haag. Hans: “Bij zo’n complexe opgave heb je creativiteit en bouwkundig inzicht nodig. Ik heb net als mijn collega’s, zo ook mijn dochter Marleen, architectuur gecombineerd met bouwkunde, dus dat kwam hier goed van pas.”
Wim legt uit: “Zowel de Duinoordschool als 2Samen hadden door groei gebrek aan ruimte. De kerk stond sinds 2009 leeg en toen de school en de gemeente het kerkgebouw konden kopen zijn we gelijk aan de slag gegaan. We wilden samen met de school een kindcentrum vormen in combinatie met de vraag van de Duin-oordschool voor uitbreiding met vier groepen en extra ruimte voor 2Samen.”
Meer zicht
Marleen: “We hebben de gevelarchitectuur zoveel mogelijk intact gehouden naar ontwerp van architectenbureau Braaksma en Roos uit 1993. We hebben een soort routing gemaakt, waardoor duidelijk werd dat we een heel slim kindcentrum konden maken. Het voormalige kerkgebouw heeft een mooie hoogte met een prachtige vensterrij onder het plafond, waardoor hemels licht valt. De idee was op tactische plekken de constructie door te breken zodat er meer zicht zou komen tussen 2Samen en de Duinoordschool. De kerkzaal was een grote gesloten doos. We hebben een nieuwe fundering onder de kerkzaal kunnen aanleggen en daarboven een nieuwe verdieping ingebouwd..”
 Laten ademen
Hans: “Door slim met ruimte en licht om te gaan kon veel vrijgespeeld worden en hebben we het gebouw weer laten ademen. Het gevelbeeld naar de straatkant was gesloten. Daar hebben we grote ramen gemaakt, zodat je licht van beide kanten krijgt en door het gebouw kunt kijken. Daardoor is de capaciteit voor beide gebruikers vergroot en ontstond ook ruimte om multifunctioneel te gebruiken en te verhuren. Goed geslaagd, is het middengebied dat het meeting point en episch centrum voor het kindcentrum is. Daar is een grote tafel, een kookcafé met een apart deel voor de kleinsten en een groot handvaardigheidslokaal dat ‘s middags door de BSO wordt gebruikt. Om daar ’s middags 20 kinderen een plek te geven ontstond het idee om langs de raamkant naar het plein barkrukken te plaatsen, waardoor er een hele leuke verbinding tussen de binnenruimte en het speelplein ontstaat.” Wim: “In de zomer zetten we de ramen open en we hebben een bar die verbinding maakt met buiten; dat waren eurekamomenten in het bouwteam. Dit nieuwe middengebied staat symbool voor onze samenwerking; een echte win-win situatie.’’
 Alles op een niveau
Hans: “De doorgang had een lichtstraat, maar die was zo lek als een mandje en hebben we door een nieuwe met dubbel glas vervangen. We hebben verder de installaties geactualiseerd en voor een goed binnenklimaat gezorgd; zo zat er geen mechanische ventilatie in. We hebben verder een laagtemperatuur-verwarming vloer. In de oude situatie had je overal verschillende niveaus met opstapjes. Dat hebben we op één niveau gebracht, waardoor het gebouw nu integraal toegankelijk is. Op plekken waar plafonds zijn, hebben we de installaties aangebracht. De nieuwe lichtstraten zitten daardoor in diepe koven en zorgen voor mooi indirect licht. De lokalen zelf hebben naar het licht toe een mooie oplopende hoogte gekregen. Verder hebben we een inpandige lift aangebracht en in het verbindingsdeel met de school een hellingbaan. Om die samenhang verder te accentueren, hebben we overal voor hetzelfde Marmoleum dessin gekozen.”