ADLER milieuvriendelijke brandwerende coating

Met de brandwerende coating Pyrolan Expand heeft de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER een veelzijdige, betrouwbare en milieuvriendelijke brandveilige oplossing ontwikkeld.

© ADLER
© ADLER
© ADLER

De coating is eenvoudig aan te brengen in talrijke kleurenschakeringen; verwerkers kunnen er echter ook voor kiezen de natuurlijke uitstraling van het hout te benadrukken. De coating is bovendien volledig watergedragen en bevat geen formaldehyde, biociden, zware metalen en halogenen, zodat er bij brand geen giftige stoffen vrij kunnen komen. En het belangrijkste: Pyrolan Expand voldoet aan B-s1, d0, de beste brandveiligheidsklasse volgens de Europese norm EN 13501-1 die voor brandbare bouwmaterialen zoals hout en materialen op houtbasis mogelijk is.

Innovatieve technologie

Dat Pyrolan Expand voldoet aan deze brandklasse is te danken aan een innovatieve combinatie van grondstoffen in de primer Pyrolan Expand Base. Bij grote hitte, ongeveer 300 graden, ontstaat een laag koolstofschuim. Dat vormt een isolerende laag op het hout en beschermt het tegen de vlammen. Hierdoor worden het ontstaan en de verspreiding van een brand aanzienlijk vertraagd.

ADLER biedt ruimte voor creatieve ideeën

Pyrolan Expand kan op verschillende manieren worden verwerkt: de coating kan met een spuit, kwast of roller worden aangebracht. Wanneer de coating wordt gespoten zijn twee werkgangen voldoende: eerst wordt de primer Pyrolan Expand Base aangebracht, daarna volgt de topcoating Pyrolan Expand Top. Deze toplaag zorgt ervoor dat de brandwerende functie lange tijd behouden blijft en beschermt het hout tegelijkertijd tegen beschadiging en vuil. Hierdoor is het ook mogelijk om eerder ingebouwde houten elementen in het interieur achteraf te coaten om de brandveiligheid te verhogen. Bovendien biedt Pyrolan Expand veel ruimte voor creatieve ideeën. Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in Heeze: “Bij de lazuurvariant hebben we de kleur geoptimaliseerd voor tal van gangbare houtsoorten, zoals sparren- of dennenhout, om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarnaast is Pyrolan Expand in verschillende kleuren ook als dekkende variant beschikbaar.”

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen