BauWatch en Conneqtr starten geïntegreerde toegangsoplossing

10-07-2023
BauWatch en Conneqtr starten geïntegreerde toegangsoplossing

Toegangscontrole en -registratie op grote bouwwerven blijft een moeilijk gegeven. BauWatch en Conneqtr slaan daarom de handen in elkaar en integreren hun oplossingen ‘BauWatch CheckIn’ en Zen tot een totaaloplossing voor RSZ compliancy, veiligheid en toegangscontrole op de werf. “Met deze geïntegreerde oplossing kunnen we registreren of een persoon over de juiste documentatie en rechten beschikt om een werf te betreden. Op die manier krijgt een aannemer opnieuw de volledige controle over zijn bouwwerf”, stelt Laurent Cauvin, Managing Director van BauWatch. 

BauWatch en Conneqtr starten geïntegreerde toegangsoplossing

Op grote werven is het niet eenvoudig om alle onderaannemers in kaart te brengen en te controleren. Uit recente controles van RSZ blijkt dat op de werf tientallen, vaak honderden onderaannemers aan de slag zijn en een groot deel van het personeel niet geregistreerd is of niet de juiste documentatie op zak heeft. “Nochtans doen de algemene aannemers vandaag steeds meer moeite om te weten wie zich wanneer op zijn werven bevindt. Ze zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid rond ketenaansprakelijkheid, veiligheid op de werf en ‘social compliancy’”, stelt Johan Vrydag, salesmanager BauWatch. 

BauWatch en Conneqtr: de ideale match

Dat de werf vandaag een plaats is waar vele aannemers en onderaannemers samenkomen, weet ook Conneqtr. Deze tech scale-up ontwikkelde vorig jaar het Zen-platform dat inzicht geeft in de hele keten van onderaannemers. “Het is een handig hulpmiddel voor aannemers en opdrachtgevers om te zien wie er allemaal op een werf aan de slag is en of die personen ook met alle documenten en wettelijke verplichtingen in orde zijn. Eigenlijk zorgt Zen er op een eenvoudige manier voor dat bedrijven compliant zijn, zonder dat er papierwerk bij te pas komt. Alles gebeurt dus digitaal en is onderling geconnecteerd, wat voor efficiëntiewinst zorgt”, stelt Steven Everaert, ceo van Conneqtr. 

Inmiddels wordt Zen gebruikt op 1500 werven in België. Dat is ook BauWatch niet ontgaan. “Met Conneqtr hebben we een betrouwbare partner gevonden om ‘BauWatch CheckIn’ verder te ontwikkelen, waarbij zij de software en wij de hardware en assets, zoals draaihekken en sluisdeuren, leveren. Dankzij deze samenwerking kunnen we onze klanten een nog breder dienstenpakket aanbieden. Voortaan zijn we dus niet enkel een bedrijf dat camerasystemen op bouwwerven plaatst, maar zijn we een echte one-stop-shop voor werfbeveiliging geworden”, stelt Vrydag.

Op elke werf een meerwaarde

“Onze businesscase is gebouwd op drie elementen”, gaat Everaert verder. “Enerzijds kan een aannemer torenhoge boetes vermijden voor iemand die niet in orde is met zijn papieren of voor onderaannemers die niet aangemeld zijn. Anderzijds krijgt hij in één oogopslag te zien wie over welke documentatie en kwalificaties beschikt. Dat is geen overbodige luxe, want vergeet niet dat de arbeidswetgeving in België, in vergelijking met onze buurlanden, een pak strenger is en een correcte aanmelding bij de RSZ steeds vereist is. Tot slot kan men aan de hand van Conneqtr Zen ook meer aan data-opbouw gaan doen, om vervolgens zaken bij te sturen op basis van de inzichten die de data oplevert.”

In alle opzichten is ‘BauWatch CheckIn’ geïntegreerd met Conneqtr Zen dus een troef op de werf. “Je bent voortaan in orde met alle wettelijke verplichtingen, creëert voor je arbeidskrachten extra veiligheid en je verzekert jezelf tegen imagoschade. Dat alles moet voor meer gemoedsrust bij de aannemer zorgen”, aldus Vrydag.