Bescherm de werknemer

#Schilder 07-04-2020
Bescherm de werknemer

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zijn middelen die de werknemer beschermen. PBM’s beschermen tegen specifieke gevaren, zoals vallen van een gevaarlijke hoogte, stoffen die in de ogen terecht kunnen komen en het inademen van giftige stoffen.
Bescherm de werknemer
Er zijn verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen:
* Hoofdbescherming: veiligheidshelmen, veiligheidspetten, werkmutsen.
* Gehoorbescherming: gehoorkappen, gehoorbeugels.
* Oog- en gelaatsbescherming: gelaatsmaskers, overzetbrillen, ruimzichtbrillen.
* Ademhalingsbescherming: dampmaskers, fijnstofmaskers, stofkapjes.
* Valbeveiliging: valgordels, veiligheidsharnassen, valstopapparaten. 
* Werkschoenen: schoenen met stalen neus, werkklompen.
* Werkhandschoenen: werkhandschoenen, antistatische handschoenen, snijwerende handschoenen.
* Veiligheidskleding: doorwerkkleding, brandwerende kleding, reflecterende werkkleding.
Doorwerkkleding
Wanneer een werknemer tijdens vorst direct aan de buitenlucht is blootgesteld, moet doorwerkkleding beschikbaar worden gesteld. Winterwerkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een warme muts, handschoenen en gevoerde werklaarzen zorgen ervoor dat de werknemer minder last heeft van de kou. Daarnaast beschikt goede doorwerkkleding over water- en winddichte eigenschappen.
Gezondheid
Werken in zeer koude, natte of tochtige omstandigheden kan risico’s met zich meebrengen. De kans op ongevallen neemt toe; door extreme kou kunnen de gewrichten verstijven en lichaamsdelen onderkoelt raken. Natte kleding in combinatie met een sterke koude wind kan de gezondheid ook nadelig beïnvloeden. Doorwerkkleding stelt dragers in staat om langer en veilig door te werken bij winterse weersomstandigheden. Het dragen van doorwerkkleding is een betere oplossing dan het dragen van meerdere truien en of jassen. Extra kleding belemmert namelijk de bewegingsvrijheid, wat gevaarlijke situaties op kan leveren.
Normen
Werkkleding bestellen doe je bij de professionele winkels. Doorwerkkleding dient te voldoen aan de Europese normeringen. Voor alle persoonlijke beschermingsmiddelen zijn door het normalisatie-instituut ‘NEN’ voorwaarden vastgesteld die bepalingen bevatten over onder meer de kwaliteit, het gebruik en het onderhoud. Fabrikanten moeten zich aan de gestelde eisen houden.
Het is belangrijk dat er geen hinder wordt ervaren bij het dragen van beschermende kleding. De kleding dient functioneel te zijn en voldoende bewegingsvrijheid te bieden. Daarnaast is een goede pasvorm essentieel voor het draagcomfort en de veiligheid. Slecht zittende werkkleding biedt vaak onvoldoende bescherming en wordt ook niet graag gedragen.  

Bescherm de werknemer
Bescherm de werknemer
Bescherm de werknemer