Cibap-studenten restaureren 18e eeuws landhuis

#interieurbouw 17-04-2019
Cibap-studenten restaureren 18e eeuws landhuis

Een groep vierdejaars studenten van het Cibap excellentietraject restauratieschilder werkte mee aan de restauratie van een 18e eeuws landhuis, laat barok-rococostijl op het Landgoed Waterland in Velsen-Zuid. In samenwerking met restauratieatelier Art Decor Randolph Algera uit Heerenveen zetten ze een ongelofelijke prestatie neer.  
Cibap-studenten restaureren 18e eeuws landhuis
De restauratie vond plaats als onderdeel van de lesmodule ’Polychromie’. Polychromie, wat letterlijk veelkleurig betekent, werd veel in de klassieke oudheid en middeleeuwen toegepast. Doordat men in de renaissance en barok de klassieke oudheid als voorbeeld nam, zijn de meeste werken uit deze kunststromingen vaak overgeschilderd. Niet de kunstenaar zelf, maar een aparte vakman bracht de kleuren aan, in het bijzonder op beelden en bouwwerken.

Kleurrijke schilderingen
De studenten bestudeerden eerst de kleuren die in de 18e eeuw werden gebruikt. Vervolgens ontwierpen zij een kleurplan onder leiding van restaurator Randolph Algera. Hierna brachten de studenten in twee weken op de decoratieve ornamenten van wanden, plafonds en deuren in het landhuis de kleurrijke schilderingen aan. 

Excellent
De studenten die meewerkten aan dit project worden opgeleid tot Excellent restauratieschilder. Ze volgen de laatste twee jaar naast hun reguliere opleiding, het excellentietraject restauratieschilder. Zo leren ze restaureren op het hoogste niveau. 
Margreet Reuvekamp

Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle leidt op voor en met de Creatieve Industrie. Van mediavormgever tot creatief vakman en van filmmaker/fotograaf tot ruimtelijk vormgever en decoratie- en restauratieschilder.

Cibap-studenten restaureren 18e eeuws landhuis
Cibap-studenten restaureren 18e eeuws landhuis