Circulair isolatieglas bekroond

02-12-2022
Circulair isolatieglas bekroond

GSF Glasgroep uit Almere verovert de 5e plaats in de 17e KVK Innovatie Top 100 en is daarmee het hoogst genoteerde mkb-bedrijf uit de bouwsector. SenseGlove uit Delft heeft de eerste plaats veroverd.

Circulair isolatieglas bekroond

GSF Glasgroep BV heeft een methode ontwikkeld om oud isolatieglas wat technisch nog goed is te demonteren, uit elkaar te halen, te reinigen en vervolgens weer te isoleren. Zo kan isolatieglas wat niet meer voldoet aan de huidige isolatie-eisen opnieuw ingezet worden.

Het opnieuw inzetten van bestaand glas zorgt ervoor dat er geen winning van nieuwe grondstoffen nodig is, voorkomt de uitstoot van smeltovens voor glasproductie. Afhankelijk van het type glas leidt dit tot een CO2 reductie van 42% - 95%. Bovendien is het ook een oplossing voor de oplopende levertijden van isolatieglas.

SensiGlove heeft een handschoen, een ‘robothand’, ontwikkeld die het mogelijk maakt om een virtueel object aan te raken, te voelen en te manipuleren alsof het een echt voorwerp is. Door levensechte interacties in Virtual Reality-trainingen mogelijk te maken, stelt SenseGlove bedrijven in staat hun werknemers beter op te leiden en het werk voor medewerkers veilig te houden.