Combinatie van PBM’s biedt beste bescherming

#Schilder 16-08-2021
Combinatie van PBM’s biedt beste bescherming

Lawaai, werken op hoogte, oogletsels, stof enz.: de arbeidsomstandigheden in de bouwsector zijn fysiek veeleisend en gaan gepaard met talrijke gezondheidsrisico's.

Combinatie van PBM’s biedt beste bescherming

In de Enquête Arbeidsomstandigheden Nederland geeft 38 procent van de bouwvakkers aan dat vallen van hoogte in 2018 een gevaar op de werkplek was. De bouw is een van de sectoren met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers, blijkt uit het jaarverslag 2020 van de Inspectie SZW. Maar het is volgens een monitor van Inspectie SZW ook de sector met de meeste arbeidsongevallen in 2019, met 116 slachtoffers per 100.000 werknemers.

Dit maakt het des te belangrijker je bewust te zijn van de risico's en in het bijzonder om gehoor, luchtwegen en ogen volledig te beschermen. Professionele valbeveiliging is even belangrijk, omdat vallen één van de meest voorkomende oorzaken is van arbeidsongevallen in de bouw. Een belangrijke stap naar veilig werken is het selecteren van een individueel geschikt persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) voor elke activiteit. De risico's van bouwactiviteiten zijn zo divers en gevarieerd dat een combinatie van meerdere PBM's meestal de best mogelijke bescherming biedt.

 Beschermen tegen lawaai

Aanhoudende geluidsoverlast is een van de meest voorkomende oorzaken van beroepsziekten in de bouwsector – en wordt toch vaak onderschat. Zelfs bij een langduriger volume van 85 dB loopt het gehoor gevaar. Ter vergelijking: tijdens storten kan het geluid tot 130 dB oplopen, bij tunnelbouw 95 tot 117 dB, bij zandstralen 96 tot 100 dB. Zelfs compressoren of betonpompen overschrijden al de waarde van 85 dB. Het dragen van gehoorbescherming  moet daarom een vanzelfsprekendheid zijn. Het 3M E-A-R Flexible Fit oordopje HA is bijvoorbeeld het eerste wasbare oordopje gemaakt van schuim met twee verschillende dempingswaarden. Afhankelijk van de insteekmethode is de SNR 30 dB (met één hand) of 35 dB (beide handen). Dankzij de gepatenteerde schuimformulering kunnen de oordopjes tot twee weken volledig worden gewassen en herbruikbaar blijven.

 Bescherming tegen valgevaren

Naast het risico op langdurige ziekten, hangt de keuze van een individueel geschikte PBM ook af van de meest voorkomende ongevalsrisico's op de bouwplaats, vooral voor activiteiten op hoogte. Voor de bescherming tegen ongevallen van deze personen biedt 3M een hele reeks valbeschermingsproducten. Vanuit 3M™ PROTECTA® biedt men diverse producten aan die je kunnen helpen bij het werken op hoogte en redden van hoogte. De producten combineren hoge kwaliteit tegen een  aantrekkelijke prijs. Of het nu gaat om een 3M PROTECTA 4 punts valbeveiligingsharnas, een 3M PROTECTA dubbele vallijn of 3M DBI Sala dubbel of enkel valblok, de bijbehorende ankerpunten, en een praktische rugzak voor transport, 3M biedt je aan wat je nodig hebt voor een veilige uitvoering van je werkzaamheden op hoogte.

 Hoog draagcomfort

De nieuwe 3M SecureFit 100 veiligheidsbril bijvoorbeeld biedt veel comfort met een moderne sportieve uitstraling. De flexibele beugels maken een ideale aanpassing aan het hoofd van de drager mogelijk. De oogbescherming zit daarom veilig en comfortabel, zelfs voor lange periodes. Indien nodig kan de bril eenvoudig worden gecombineerd met andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Het lage gewicht, in combinatie met de innovatieve drukverdelingstechnologie, maakt een hoog comfort gedurende de hele dag mogelijk.

Als je een combinatie nodig hebt van ademhalingsbescherming, gezicht, en/of gehoorbescherming, heeft 3M oplossingen zoals de Versaflo™-reeks, voor optimaal comfort en bescherming.