De beglazing maakt het gebouw bijzonder

Het Jakoba Mulderhuis is de nieuwe huisvesting van het Domein Techniek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). De gevel is voorzien van beglazing van het merk AGC Ipasol Ultraselect 62/29.

De beglazing maakt het gebouw bijzonder | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Speel video
De beglazing maakt het gebouw bijzonder | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
De beglazing maakt het gebouw bijzonder | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

Het glas is niet alleen zonwerend maar ook geluidwerend en draagt bij aan de duurzaamheid van het schoolgebouw dat BREEAM Excellent heeft. Tweezijdig brandwerende glazen puien van Pyrobel T zijn de veilige kers op de taart.

Oud HvA bouwkunde studenten Marc Koehler (Marc Koehler Architects) en Nanne de Ru (Powerhouse Company) werkten samen aan het ontwerp en betrokken in 2014 de Architekten Cie bij het ontwerpteam.

AGC Kempenglas produceerde het glas in diverse samenstellingen tot 66.2#(20)88.2 op jumboformaat ( > 2.700 x 2.700 mm). Het Ipasol Ultra Select 62/29 is gedubbeld met een zwarte warme edge spacer; aan de gevels met de zwaarste geluidsbelasting zijn zowel de buiten- als binnenruit gelamineerd met een Stratophone geluidwerende folie. AGC leverde totaal respectievelijk 4.500 en 2.500 vierkante meter van het glas aan de gevelbouwers Rollecate en MC Kersten. De eerste paste aansluitend op het natuursteen van de gevel, goudgele aluminium elementen toe. Alles prefab, met uitzondering van de jumbo’s die op de bouw zijn geplaatst. MC Kersten heeft al het glas in het werk beglaasd in stalen kozijnen.

Brandwerend glas

De zo goed als gelijke glasdiktes in alle gevels, met daardoor qua reflectie en kleur een eenduidige gevelbeeld als gevolg, waren volgens Key Accountmanager Erwin Bruinink van AGC voor de gevelbouwers reden om voor ‘zijn’ glas te gaan. Ook de geluidstechnische rapportages hebben daartoe bijgedragen, evenals de beschikbaarheid van brandwerende beglazing met dezelfde ‘look-and-feel’.