De toekomst zelf vormgeven

30-12-2016
De toekomst zelf vormgeven

De toekomst zelf vormgeven

In de splinternieuwe Ontwerpfabriek van Cibap, de vakschool voor verbeelding in Zwolle, ontstaat een ‘community van learners en makers’. Studenten werken met de nieuwste technieken en trendsettende materialen aan concrete vraagstukken van externe opdrachtgevers. Samen met professionals uit het creatieve werkveld en studenten van andere opleidingen en landen. Met als doel om vanuit verschillende vakdisciplines innovatieve en praktische oplossingen te bedenken en uit te werken.

“Wij willen als vakschool steeds voorop lopen als het om onderwijs gaat”, aldus Cibap-bestuurder Coby Zandbergen. “Dat betekent continu voorbereid zijn op de toekomst, maar deze vooral ook zelf vormgeven. Daarom zijn we regelmatig in gesprek met toonaangevende bureaus in onderwijs en creatieve industrie. Om nog meer, vanuit co-creatie, bezig te zijn met Making the future, wilden we een aparte plek realiseren om anders, vernieuwend en praktijkrelevant te werken.”
Zo is de Ontwerpfabriek naast het Cibap ontstaan. Studenten werken hier vanuit hoofd, hart, handen samen op basis van de vijf kernwaarden ondernemendheid, creativiteit, communicatie, omgevingsbewustzijn en vakmanschap.

Walhalla
De Ontwerpfabriek is een walhalla voor creatieve geesten. Zo heeft Materia er een material experience center ingericht met een expositie van maar liefst 500 verschillende materialen. Een bron van inspiratie. Daarnaast bevinden zich in het pand veelzijdige projectruimtes en werkateliers met de nieuwste machines zoals 3D-printers en lasersnijders.
Coby: “Hier kunnen onze studenten, samen met opdrachtgevers en creatieve industrie, volop experimenteren, ideeën uitwisselen en innovaties uitwerken. En het auditorium, voor 130 personen, wordt ingezet voor inspiratiesessies en lezingen verzorgd door learners, designers en makers. Daarmee is het een trekpleister voor de creatieve industrie, ook buiten onze regio.”

Challengeteams
De vijf kernwaarden lopen door alle studierichtingen*, waardoor Cibap studenten zich gemakkelijk bewegen in verschillende contexten. Creatieven worden volgens Coby steeds vaker ingezet bij strategische vraagstukken. “Regelmatig werken ze samen met studenten van andere scholen –mbo en hbo- en internationale studenten in challengeteams, waardoor ze opdrachtgevers iets unieks te bieden hebben. In onze Ontwerpfabriek werken onze studenten nu, samen met een aantal Chinese studenten, met hbo-ICT studenten van hogeschool Windesheim aan serious games. Onder andere voor opdrachtgevers als de Politieacademie.”
Ook een zorginstelling klopte bij de Zwolse vakschool aan. Voor de inrichting van een nieuwe dagopvang voor kinderen met destructief gedrag. Hiervoor worden stevige materialen gezocht, geplaatst in een leuke kindvriendelijke omgeving. Het Cibap gaat die uitdaging graag aan.
In de Ontwerpfabriek gaan met name de fase 4 studenten aan de slag. “Dat kan de meubelmaker zijn met de ruimtelijk vormgever en de mediavormgever, maar ook elke andere combinatie”, vervolgt de trotse bestuurder. “Zij zijn bijna klaar. Hun diploma ligt binnen handbereik en nu krijgen zij in de Ontwerpfabriek de kans zich nog verder te verdiepen en verbreden.”
www.cibap.nl

Voetnoot
*We Create Together studierichtingen van het Cibap: We create crafts, we create experience, we create stories, we create solutions, we create impact.

De toekomst zelf vormgeven
De toekomst zelf vormgeven