Drie geslaagden opleiding Restauratie Glazenier

02-05-2023
Drie geslaagden opleiding Restauratie Glazenier

Op 29 april 2023 behaalden drie glazeniers het diploma van de opleiding Restauratie Glazenier. Helaas heeft niet de hele groep de eindstreep gehaald.

Drie geslaagden opleiding Restauratie Glazenier

Docent Ellen van der Leeden legt uit wat de essentie is van het werk van een restauratieglazenier: “In dit vak draait alles om het beeld en het met respect omgaan met het oude glas. We willen zien dat de student de ethiek van het restaureren begrijpt. Dat is complex en vraagt een dienende beroepshouding en natuurlijk de nodige ambachtelijke en artistieke vaardigheden.”

Expositie werkstukken Restauratie Glazeniers

In het Klooster ter Eem richtten de studenten een kleine expositie in van een aantal verplichte werkstukken inclusief schetsen en onderzoeksverslagen. De werkstukken laten de verschillen tussen de studenten zien en ze laten zien hoe complex het glazenierswerk is. Daarom beoordeelt de examencommissie niet alleen het eindresultaat, maar ook de schetsen en de proefversies, inclusief de mislukkingen.

Foto van links, voorste rij: Ellen van der Leeden (docent), Hermine van der Does, Coen Mesterom en Taco Hermans (examinatoren); achterste rij: Betty Bulthuis (docent), Lennard de Jong (De Jong Glasdesign, gediplomeerde), Maurice Koops (Sio 2 Glas, gediplomeerde)en Herman van Rongen (Driemond Glas, gediplomeerde), Rob Crèvecoeur (examinator); foto: René van den Burg.