Een liefdevolle reconstructie

#afbouw 14-11-2019
Een liefdevolle reconstructie

Lieben stukadoors realiseert het stucwerk voor de reconstructie van het Cuypersplafond in de woonkamer van Pierre Cuypers en zijn familie in het Cuypershuis in Roermond. Aansluitend, na een droogtijd van acht weken, leggen studenten van de opleiding 'Decoratie- en restauratieschilder’ van SintLucas in Boxtel de laatste hand aan de unieke renovatie. 
Een liefdevolle reconstructie
Zij werken met de bijzondere kleuren onder leiding van restaurator Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg.
De restauratie van het plafond kost in totaal 40.000 euro. Het Cuypershuis heeft voor het grootste deel zelf middelen gevonden voor de klus, maar om het plafond weer in de originele vorm en kleur te herstellen was nog een bijdrage van 17.500 euro nodig. Dit bedrag werd binnengehaald aan de hand van een geslaagde crowdfundingsactie.
“Meer dan honderd donateurs hebben uiteindelijk een financiële bijdrage geleverd”, aldus Annemieke Broeke van de afdeling Collectie van het Cuypershuis. “Hieruit blijkt dat veel particulieren en bedrijven ons project een warm hart toedragen.” Het prachtig gedecoreerde plafond in de oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers zal medio 2020 weer zichtbaar worden voor publiek. In het oorspronkelijke ontwerp uit 1859 zijn de monogrammen PC en AT (Pierre Cuypers en Antoinette Alberdingk Thijm) verwerkt als verwijzing naar hun huwelijk.