Een met de omgeving door glastoepassing

#afbouw 19-04-2019
Een met de omgeving door glastoepassing

De architectenstudio Mano de Santo en KMZero, Open Innovation Hub, onderdeel van Martinez Group, koos voor Guardian Glass, toen ze Punta de Mar, de eerste drijvende, dynamische en vooruitstrevende accommodatie in Spanje ontwierpen. Dit innovatieve project, dat door de start-up Punta de Mar werd ontwikkeld, wil het concept belevingstoerisme naar een hoger niveau tillen. Het eerste prototype staat al in Club Náutico in Denia op de Middellandse Zee.
Een met de omgeving door glastoepassing
Punta de Mar is een drijvend platform met een omzichtig, minimalistisch architecturaal ontwerp dat functioneel is met respect voor het milieu. Door gasten met al hun zintuigen de omgeving te laten ervaren, wil het project zorgen voor een eenwording met de natuurlijke omgeving met alle intimiteit, comfort, ontspanning en een gevoel van welbehagen van dien. Dit is mogelijk dankzij onder andere het glazen omhulsel van Guardian Glass - een van de strategische bondgenoten van het project - die verantwoordelijk was voor de keuze en levering van het glas en technische ondersteuning heeft geboden bij de glastoepassingen voor dit nieuwe grensverleggende bedrijfsproject aan de mediterrane kust, waarvan iedereen nu al de mond vol heeft.Vervaagt grenzen
In de drijvende structuur werd driedubbel Guardian-glas gebruikt voor superieure energiebesparing, veiligheid en akoestische isolatie. Aan de buitenkant werd Guardian SunGuard® SN 70/35 HT selectief glas geplaatst, gevolgd door Guardian ExtraClear®, een tussenliggende glaslaag, en aan de binnenkant werd Guardian ClimaGuard® Premium2 gelaagd glas gebruikt om de algemene veiligheid en energie-efficiëntie te verbeteren.
Dit glaselement biedt een lichttransmissie van 61% en een zontoetredingsfactor van 32%. Dat betekent dat het glas veel zonlicht binnenlaat, terwijl het merendeel van de hitte wordt tegengehouden. Hierdoor is Punta de Mar uitstekend thermisch en akoestisch geïsoleerd, met een hoge mate van zonwering en veiligheid, waardoor een kern met zeer hoge prestaties en energie-efficiëntieniveaus ontstaat. Het glas biedt niet alleen een veel transparanter, helderder en discreter zicht op de omgeving van binnenuit, zoals de zee en de natuurlijke omgeving, het vervaagt ook de grenzen tussen binnen en buiten, waardoor de gasten volledig in de voortdurend veranderende omgeving kunnen opgaan.

Spiegeleffecten
Voor de binneninrichting van het project werd Guardian SunGuard® HD Silver 20 gespecificeerd (in kleerkasten, hoofdeinden en de badkamer) om met verschillende reflecties te kunnen spelen. De verschillende spiegeleffecten zorgen voor meer privacy in deze intiemere ruimtes, terwijl er op andere plaatsen interessante, speelse effecten worden gecreëerd die de ruimte vergroten en de buitenomgeving binnenbrengen.
De opvallende schuifdeuren van het project vormen eveneens de perfecte aanvulling voor het glas, omdat de ramen en deuren zo ver mogelijk kunnen worden geopend door het gebruik van geminimaliseerde aluminiumprofielen voor een ongehinderd zicht en zo veel mogelijk natuurlijk licht.

In functie van de gast
Het paviljoen heeft een totale oppervlakte van 74 m2 en is ontworpen voor twee personen. Het is ingedeeld in twee verdiepingen met een minimalistisch ontwerp en eenvoudige inrichting. De benedenverdieping van 40 m2 bestaat uit een passagiershut met aangrenzende badkamer en een privéterras ter uitbreiding van de binnenruimte. De bovenverdieping van 34 m2 bestaat uit een ontspanningsdek. Beide plaatsen zijn voorzien van verlichting en achtergrondmuziek.
Een ander kenmerk van Punta de Mar is dat gasten voortdurend controle hebben over hun beleving door middel van een huisautomatiseringsapp, waarmee bepaalde aspecten van de accommodatie kunnen worden geregeld. Door de innovatieve technologische oplossingen van dit project kunnen de gasten de verlichting, het geluid, de geuren en het veiligheidsniveau bepalen. Ze kunnen op het platform zelf of op afstand worden geregeld.
Het is het vermelden waard dat de verlichting op Punta de Mar biodynamisch is. Dat betekent dat natuurlijk licht van buiten binnen wordt gereproduceerd en het licht naargelang de dag vordert van tint verandert om de veranderingen van het natuurlijk licht na te bootsen.

Duurzaamheidsbelofte
Punta de Mar is een duurzaam toeristisch initiatief dat geen reststoffen achterlaat, omdat het een modulaire constructie is met een systeem op basis van ‘plug-and-go’. Ze wordt bovendien in de omgeving geïntegreerd en maakt gebruik van materialen met een lage milieu-impact. Een ander voordeel is dat de constructie kant-en-klaar is, over water kan worden gesleept en gemakkelijk over de weg kan worden vervoerd.
Hierdoor kan Punta de Mar naar verschillende natuurlijke landschappen en decors worden verplaatst met beschikbare aansluitingen voor nutsvoorzieningen (hotels aan zee of met een privéstrand) om gasten een unieke en exclusieve belevenis te bieden.

Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing
Een met de omgeving door glastoepassing