Exoskelet op de bouwplaats

#afbouw 23-12-2019
Exoskelet op de bouwplaats

Wetenschappers zijn met steun van het bedrijfsleven zover gevorderd in de ontwikkeling van een exoskelet voor bouwvakkers, dat naar verwachting het technologisch hulpmiddel binnen een jaar op de bouwplaats kan worden ingezet. 
Exoskelet op de bouwplaats
Het exoskelet geldt als een hoogwaardig instrument dat bouwvakkers letterlijk ondersteund bij het verrichten van zwaar fysieke arbeid. Wetenschappers van TNO en TU Twente hebben inmiddels een functionerend model gebouwd. In de praktijkruimte van branchevereniging NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven) in Veenendaal worden momenteel bewegingsanalyses gemaakt van met name stukadoors die in hun werk worden ondersteund door een exoskelet. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Knauf, leverancier van bouwgrondstoffen, en staat onder leiding van hoogleraar bewegingswetenschap Michiel de Rooze. De Rooze is onder meer verbonden aan TNO.

Doelmatigheid
Aan de basis van het exoskelet dat momenteel wordt verfijnd ligt de Skelex 360, een model dat is ontworpen door het Nederlandse bedrijf Skelex. Het apparaat moet de belasting verlichten van arm- en schouderspieren van bouwvakkers die op schouderhoogte en boven hun hoofd moeten werken. Wetenschappers en techneuten werken aan maximale doelmatigheid en draagcomfort van het instrument. De inzet van hoogwaardige technologie kan bovendien, is de veronderstelling, de interesse van jonge mensen aanwakkeren om te kiezen voor een beroep in de bouw.