Gelukkig van glas

#interieurbouw 22-06-2018
Gelukkig van glas

Glas is niet meer weg te denken in het hedendaagse interieur. Licht en transparantie zijn de belangrijkste voordelen. Nieuwe trends en ontwikkelingen spelen zich vooral af op het gebied van kleuren, flexibiliteit, uitstraling en omvang. “Klanten willen hun eigen stempel drukken op een glasproject.”
Gelukkig van glas
Anyway Doors beleeft sinds 2015 het ene succesjaar na het andere en is momenteel voor productoptimalisatie naar de mogelijkheden van outsourcing aan het kijken. “We trekken alle processen zelf niet meer”, aldus Koen Dries, behelst met sales & marketing bij Anyway Doors. “Met name de voorbereidingsfase dient deels op het bordje van andere bedrijven komen te liggen.” Het succes van Anyway Doors is mede te danken aan de gigantische populariteit van glazen deuren en wanden. De belangrijkste voordelen van glazen deuren zijn licht en transparantie. “Zelfs met mat en gekleurd glas houd je toch nog een goede connectie met de ruimte die achter de deuren ligt”, zegt Dries. Anyway Doors verkoopt verreweg de meeste deuren in volledig transparant glas of grijs gekleurd glas. “We hebben ook brons gekleurd glas in combinatie met messing profielen in ons assortiment opgenomen”, zegt Dries. “Ik denk echter niet dat deze kleuren zo tijdloos zijn als zwart. Zwart is gigantisch populair. Vijf jaar geleden kreeg je zwart niet aan de man, nu willen mensen niet anders. De deuren in mijn eigen huis zijn ook met zwart afgewerkt. Dit past heel erg mooi bij onze parketvloer. De deuren in ons huis sluiten bovendien goed aan bij de zwarte lichtschakelaars en zwarte randen rondom de spots. Zwart geanodiseerd aluminium is fraai, tijdloos en makkelijk te onderhouden. Je kunt er elk willekeurig reinigingsproduct voor gebruiken.”

Glassoorten
Anyway Doors verwerkt in zijn deuren hoofdzakelijk helder, gekleurd of gezuurd glas. Deze glassoorten zijn zeer makkelijk in onderhoud. Gezuurd glas creëert privacy en laat 80 procent van het licht door. “We verwerken geen glassoorten die je niet met chemische producten zoals Instanet mag reinigen”, aldus Dries. Naast zwarte accenten en steellook noemt hij de zogenaamde pivoterende opstellingen (in de vorm van taatsdeuren) als belangrijkste trend. Anyway Doors is trots op de vele awards die hun taatsdeuren de laatste jaren in de wacht hebben gesleept. Vorig jaar nog won het bedrijf de IF Design Award voor haar pivoterende deuren. Anyway Doors spreekt van een imposante ‘Room Divider’. Een taatsdeur van formaat die dankzij de Stealth Pivot scharniertechniek zonder inbouwdelen in de vloer kan worden gemonteerd. De Room Divider is evengoed in nieuwe gebouwen als in bestaande woningen en kantoren te plaatsen.

Scharnier
Voor het Room Divider concept werd een taatsscharnier ontwikkeld met ingebouwde hightech comfortsluiting. De deur kan afhankelijk van het gekozen taatspunt en de beschikbare ruimte 90°, 180° of 360° openen. De gepatenteerde Anyway sluittechniek laat de deur geluidloos in beide richtingen opendraaien. Met deze sluittechnologie kan de deur vlot en handenvrij bediend worden. Geanodiseerd aluminium (zilver, zwart of messing finish) vormt de basis voor de taatsdeuren. Een uiterst sterk, licht en onderhoudsvriendelijk materiaal. Dries: “Het speciale scharniersysteem in onze glazen deuren is erg succesvol. Het systeem, van slechts vier centimeter hoog, is onzichtbaar ingebouwd in de deuren. De vloeren en plafonds in het gebouw worden tijdens het installatieproces ongemoeid gelaten. De meeste staatsdeurscharniersystemen bevatten onderaan en bovenaan verschillende onderdelen, waardoor deze apart moet worden gefreesd. Dat is bij ons niet het geval. Dit brengt balans in de deur en eenvoud in het verwerkingsproces. De machine hoeft slecht één keer te worden geprogrammeerd.” De frameloze deuren van Anyway Doors zijn exact te plaatsen op de plek die de gebruiker voor ogen heeft. “Dit geeft enorm veel vrijheid, ook voor de monteur. Indien er bijvoorbeeld wanden en kasten naast gezet dienen te worden, hoeft men met ons geen rekening te houden”, aldus de sales- en marketingmanager. Anyway Doors produceert glazen deuren van een omvang van 3 bij 2,25 meter breed, met een heel minimalistisch kozijn. De deuren zijn door een speciaal kliksysteem in twee richtingen te gebruiken.

Gebogen glas
Glas domineert de architecturale vormgeving steeds meer. Deze ontwikkeling signaleert Nissink Glas. Gebogen glas koppelt de creativiteit van de architect aan de voordelen en kwaliteit van moderne glasproducten. Bij het buigen van glas wordt een vlakke glasplaat gecontroleerd opgewarmd. Het glas buigt door de zwaartekracht of door een geforceerde kracht en neemt de vorm van de onderliggende mal aan. Gebogen glas wordt vaak gebruikt als dak beglazing in lichtkoepels, veranda’s, winkelgalerijen en om hoeken van vliesgevels of gevelhoeken af te ronden. Ook wordt het gebruikt bij trappen, gebogen automatische deuren of doucheschermen. Gebogen glas kan tevens een veiligheidsfunctie hebben. Overal waar bescherming tegen doorval of letsel een rol speelt wordt volgens Nissink Glas naar gebogen gelaagd veiligheidsglas gevraagd.

Gebogen glas wordt veel gebruikt in trappen.

Open ruimtes
Glazen wanden worden op steeds grotere schaal toegepast. “Met glas kunnen open ruimtes worden gecreëerd, terwijl er toch een afscheiding is”, vertelt Jelle van Maarseveen, commercieel technisch adviseur van Metaglas. “Licht en transparantie worden enorm gewaardeerd. Met glas creëer je een geluksgevoel. Mensen worden immers gelukkig van daglicht. Bovendien kun je met transparantie ook spelen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk glas op commando mat te maken. Dit gebeurt geheel elektrisch. Overigens vergt dit wel een behoorlijke investering.” Nu is er van een gebrek aan investeringsdrang binnen de interieurbouw momenteel nauwelijks iets te merken. Omdat het beter en beter gaat met de economie, merkt Van Maarseveen dat bedrijven bereid zijn flink uit te pakken met bijzondere glazen wanden. Projecten met glazen wanden krijgen volgens hem steeds meer een onderscheidend karakter. “Iedere klant wil tegenwoordig iets unieks. In dat opzicht zijn er veel mogelijkheden. Zo hebben we onlangs in een kantooromgeving in Apeldoorn glazen schuifdeuren geleverd van drie meter hoog en twee meter breed. Dat is een behoorlijke omvang natuurlijk. Glazen wanden worden ook steeds groter en hoger. Ik ben nu bezig met een retail project waar een glazen afwerking komt van liefst zeven meter hoog. Ook winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht heeft een aantal puien laten bouwen van bij elkaar acht meter hoog. De glaswand is opgebouwd uit twee stukken van vier meter hoog. Met dit soort oplossingen, die wij kunnen leveren, proberen bedrijven zich echt te onderscheiden.”

Metaglas leverde het glas voor de herinrichting van het Commanderij College in Gemert (foto: Jeroen Kuppens)

Speciale wensen
Metaglas is met name actief in de B2B-markt en levert glazen wanden voor projecten in de utiliteitsbouw en in retail. De systeemleverancier ontwerpt zelf de onderscheidende oplossingen en koopt het glas in. Dit glas kan allerlei vormen, kleuren, afmetingen en uitingen krijgen, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. “Je kunt ook denken aan een print op het glas”, vertelt Van Maarseveen. “Zo voorzien we momenteel in het Belgische Mol een zwembad van buitenbeglazing, in de vorm van een soort regenjas. Op het glas komt een print met een moleculaire structuur van zilverzand, wat de basis vormt van glas. Dit zilverzand wordt ook in Mol gewonnen. Op die manier probeert men een eigen handtekening op het glasproject te zetten. Dit zien we steeds vaker gebeuren.” Een andere trend die de commercieel technisch adviseur waarneemt, is dat er steeds flexibeler gebouwd wordt met glazen scheidingswanden. “Het is bijvoorbeeld mogelijk een lange dichte wand te realiseren met een loopdeur, die naar een bepaalde kant open geschoven kan worden. Met glazen wanden kunnen ruimtes ook worden opgedeeld, afhankelijk van behoeften van de gebruikers. De ene dag wordt de ruimte opgesplitst in afgescheiden kamers, de andere dag houd je er bijvoorbeeld een receptie.” Metaglas is sterk in het maken van transparante oplossingen voor iedere specifieke situatie. Van Maarseveen: “We maken zelf geen glas, maar weten wel hoe dit het beste in een project verwerkt kan worden. We beschikken over enorm veel kennis en kunde en hebben alles in eigen huis, van ontwerp tot en met montage. Hierdoor zijn we in staat om met opdrachtgevers mee te denken en buiten de gebaande paden te treden. We zitten steeds vaker al de ontwerpfase met architecten aan tafel, om tot die bijzondere oplossingen te komen. Oplossingen die je niet zomaar in een catalogus aantreft.”

Tekst: Ralf Pijnenburg

Gelukkig van glas
Gelukkig van glas
Gelukkig van glas
Gelukkig van glas