Geslaagde drie-in-één-beurs in Brabanthallen

Beurs 10-07
©54events
©54events

In Mei vonden de beurzen Renovatie & Transformatie, Monument en Houtbouw plaats: drie platformen die gecombineerd worden vanwege de synergie tussen de thema’s. Met verdiepende kennissessies en live presentaties op de beursvloer vormden de beurzen een aantrekkelijk en gevarieerd geheel.

©54events
©54events

 In de Brabanthallen in Den Bosch vonden van 14 tot en met 16 mei de drie gecombineerde beurzen Renovatie & Transformatie, Monument en Houtbouw plaats. Voor Renovatie & Transformatie was het de negende editie, Monument was voor de vierde keer en Houtbouw voor de tweede keer. “De beurzen horen bij elkaar”, benadrukt Marisa Richter, business development manager bij organisator 54events.

“Ze komen ook uit elkaar voort: in 2018 was er bij Renovatie & Transformatie een kennissessie over monumentaal vastgoed waar zoveel animo voor was, dat we besloten om het jaar daarna speciaal voor monumentaal vastgoed een beurs te organiseren. Wij kijken en luisteren altijd goed naar de markt en geven belangrijke onderwerpen graag een apart platform zodat er meer verdieping kan zijn. Op dezelfde wijze is Houtbouw ontstaan, toen we zagen dat circulariteit en houtbouw belangrijke thema’s waren. De drie beurzen worden altijd gecombineerd, omdat er veel overlap in thema’s is en veel synergie tussen de beurzen. Ze zijn tegelijkertijd en op dezelfde locatie: bezoekers kunnen met één ticket naar alle drie.”

©54events
©54events

Verdiepingsslag

“Dit jaar waren de drie de beurzen groter dan vorige jaren, met meer en nieuwe exposanten”, vertelt Richter. “We hebben een verdiepingsslag gemaakt: dit jaar lag er een grote focus op het inhoudelijke programma. We besteden veel zorg aan de kennissessies, zodat er op de beurzen een goede balans is tussen netwerken en kennisoverdracht.” Dat vertaalde zich in veel én bijzonder goed bezochte kennissessies, over uiteenlopende onderwerpen als digitalisering, warmtepompen, geluidsbeheersing, de invloed van AI op de renovatiebranche, verduurzaming van religieus erfgoed en restauratieonderwijs.

Richter: “Twee van de sessies die er wat ons betreft uitsprongen, waren die over circulaire gevelrenovatie door VMRG (brancheorganisatie voor metalen gevelbouw) bij Renovatie & Transformatie, en die over installaties in historische gebouwen bij Monument – een groot thema dat nauw samenhangt met de energie-transitie.”

©54events
©54events

Prettige sfeer

De beurs trok veel bezoekers. “We horen terug dat er op de beurs een prettige sfeer was. Hoewel de beurs drukbezocht was, hadden bezoekers en exposanten de ervaring dat er genoeg tijd was om veel mensen te spreken. Exposanten vertellen ons dat ze diepgang ervaren hebben in de gesprekken, bezoekers vertellen ons dat ze nieuwe partijen hebben leren kennen. Voor ons is dat het belangrijkst: als de bezoekers en exposanten tevreden zijn, zijn wij blij.”

Groot feest

“Dat er zoveel blije gezichten waren bij bezoekers en exposanten was voor ons als organisatie een hoogtepunt. Een ander hoogtepunt was de uitreiking van de allereerste Duurzame Innovatie Award, op dinsdag.” De winnaar werd HDA Haarlem in samenwerking met Zehnder Group Nederland, met hun ventilatie-unit voor galerijflats. Richter: “De beurs is één groot feest waarop alles tegelijk gebeurt, met meerdere podia, meerdere praktijkruimtes en honderden exposanten. Op Monument werden over de gehele beursvloer ambachten gepresenteerd; dat hebben we zo georganiseerd samen met ROP (Restauratie Opleidingsprojecten). Veel bedrijven zoals schildersbedrijf De Jongh Waardenburg deden een live presentatie op de beurs. Dat maakte de beursruimte natuurlijk heel aantrekkelijk.”

©54events
©54events

Voortbouwen

“De waardering van de exposanten voor hun deelname was een 8,2 gemiddeld over de drie beurzen. Voor de contacten met ons als organisator kregen we van onze klanten zelfs een 8,5. Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, zegt Richter. “Veel exposanten hebben zich al meteen ingeschreven voor volgend jaar. Volgend jaar is het de tiende keer voor Renovatie & Transformatie, dus een mooi jubileum. We groeien door. Volgend jaar worden we nog groter. Zo bouwen we verder aan wat we hier gecreëerd hebben.”

Tekst: Nolanda Klunder