Gevels van bouwafval

05-12-2022
Gevels van bouwafval

De drie gebouwen van het in aanbouw zijnde multifunctionele complex 5TRACKS in Breda krijgen gevels met steenstrips die gemaakt zijn van hoogwaardig hergebruikt bouwafval. Initiatiefnemers Synchroon en J.P. van Eesteren hebben hiertoe besloten.

Gevels van bouwafval

Toepassing van de steenstrips betekent het hergebruik van 18 kilo hoogwaardig afval per vierkante meter gevelbekleding. Voor alle gevels samen, loopt de teller op naar 385.519 kilo. En dat is dus ook de hoeveelheid besparing aan ruwe grondstoffen. 

Gevels van bouwafval

In de steenstrips wordt onder meer bouwpuin en sloopafval verwerkt. In tegenstelling tot traditionele productie, worden er door StoneCycling vier steenstrips uit één baksteen gehaald, in plaats van twee. Dat betekent dat het materiaal in zijn geheel wordt gebruikt en er geen sprake is van afval. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van de productie van deze WasteBasedBrick gecompenseerd door de aanplant van bomen.

Gevels van bouwafval

Ook tijdens het vervoer van de 11.000 vierkante meter aan steenstrips naar het terrein staat duurzaamheid centraal. Zo worden de strips niet in piepschuim verpakt maar in herbruikbare plastic kratjes die eerder voor boodschappen dienstdeden. Bij iedere levering worden de lege kratjes retour genomen. Zo wordt voorkomen dat vrachtwagens lege kilometers rijden.