Geventileerd, stevig en esthetisch

Het vakantiepark MANOAH - Häuser am See in Thüringen is het nieuwe showcaseproject in Duitsland waar het gaat om energie-efficiëntie in massief houten constructies. De 21 duurzame vakantiewoningen hebben een geventileerde gevel, die stevig en esthetisch is bevestigd met de HECO-TOPIX-plus gevelschroeven.

Geventileerd, stevig en esthetisch | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Geventileerd, stevig en esthetisch | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Geventileerd, stevig en esthetisch | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

De 21 drempelvrije vakantiehuizen zijn in samenwerking met het Duitse staatsontwikkelingsbedrijf en het architectenbureau Müller & Lehmann ontwikkeld met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Zo worden de accommodaties door aardwarmte verwarmd en staan ze in een autovrij gebied. Benjes-hagen, bloemperken, struiken en talrijke fruitbomen omzomen de vakantiehuizen en brengen de natuur tot aan de voordeur. Met dit totaalconcept is MANOAH een landelijk voorbeeldproject op het gebied van energiezuinigheid en innovatie.

Massief hout voor duurzaamheid
De huizen van 60 tot 80 vierkante meter zijn gebouwd van massief hout. De buitenmuren zijn 30 centimeter dik en bestaan uit negen lagen sparhout met een windscherm. Om een duurzame constructie te garanderen werd er geen isolatiemateriaal, geen chemische stoffen en geen lijm gebruikt. Voor de bevestiging van de modules werden beuken deuvels gebruikt. Voor de geventileerde gevel heeft het timmerbedrijf Roberto een onderconstructie aangebracht op de buitenmuren. Voor een fraaie afwerking zijn ook horizontale en verticale afdeklijsten van vijf tot twintig centimeter breed gemonteerd.

Onopvallend, betrouwbaar en gecertificeerd
‘We hadden een schroef nodig die de bevestiging stevig vastzet en die er ook goed uitziet omdat de schroefverbindingen zichtbaar zullen blijven’, zegt meestertimmerman Roberto Teuscher. ‘De nieuwe HECO-TOPIX-plus gevelschroef is erg geschikt dankzij haar slanke lenskop. Die maakt het mogelijk verzonken en esthetische bevestigingen te bewerkstelligen. Het ‘MagicClose’ effect van de schroef trekt houten onderdelen spleetvrij samen zonder dat de onderdelen voorgespannen moeten worden en zonder dat de schroefkop diep in het hout verzonken moet worden.’

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

SGAonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen