Glas Award 2021 voor Boijmans Depot

Het Boijmans Depot, het eerste publiekstoegankelijke kunstdepot ter wereld, won de Glas Award 2021.

Op 16 september 2021 reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de 10e keer de

Op 16 september 2021 reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de 10e keer de prestigieuze Glas Award uit. Vijf projecten waren genomineerd uit 24 inzendingen. De strijd was een nek aan nek race.

Het Depot is een veertig meter hoge schaal van glas met een perfecte natuurlijke spiegeling. Hoekige deurposten of raamkozijnen mochten de bolvormige lijnen niet onderbreken. In het ontwerp dat door ABT BV en partners gerealiseerd is zijn onder meer 26 unieke sferisch gebogen glazen panelen opgenomen.

Jury en publiek

Bij de jury stond met 23% van de stemmen het Kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp bovenaan. Het ontwerp van Cube architecten is gerealiseerd door Pilkington Nederland BV en partners. Kenmerkend voor de innovatieve duurzaamheidsoplossingen in het ontwerp zijn smartwindow componenten die energie opwekken. Het Boijmans Depot kreeg van de jury 20% van de stemmen, maar de stemming door de leden, die 27% van de stemmen aan het Depot gaven, was doorslaggevend

Extra prijzen

Naast de Glas Award reikte de jury twee extra prijzen uit: de Aanmoedigingsprijs voor jong aanstormend glastalent en de Innovatie award voor grensverleggende projecten. Deze laatste ging naar het project The Looking Glass van Octatube. Onder meer roemde de jury de combinaties van glas met andere bouwmaterialen die Octatube voor deze unieke gevelbeglazing ontwikkelde. De Aanmoedigingsprijs ging naar de glassculptuur ‘Waterjonkvrouw’ van Atelier Lysippe. De jury was sterk onder de indruk van de creatieve omgang met allerlei verschillende toepassingen van glas in dit kunstwerk.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

SGAonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen