Handige hulpmiddelen voor de houtbouw

Handige hulpmiddelen voor de houtbouw

Om bouwprofessionals die zich bezighouden met het ontwerp, de calculatie en de uitvoering van houtbouwprojecten te ondersteunen, stelt Heco-Schrauben momenteel een handboek voor de houtbouw samen. Het handboek, waarvan onlangs weer twee nieuwe hoofdstukken op de website van de schroevenfabrikant gepubliceerd werden, vormt een aanvulling op de HCS calculatiesoftware, die de fabrikant ook gratis ter beschikking stelt. Met behulp van de software en het handboek, kunnen bouwprofessionals houtverbindingen en houtconstructies doorrekenen en krijgen ze suggesties voor het gebruik van de juiste soort en het juiste aantal schroeven.

Handige hulpmiddelen voor de houtbouw

Het handboek ‘Bevestigingstechniek voor de houtbouw’ is een omvangrijk naslagwerk, dat een overzicht geeft van de verschillende soorten schroeven en hun toepassingen in de houtbouw. Er worden berekeningsvoorbeelden gegeven voor een aantal specifieke houtconstructies en -verbindingen en voor diverse houtsoorten. De berekeningen zijn gebaseerd op de informatie van de ETA-toelatingen en worden conform Eurocode 5 voor de houtbouw weergegeven. Het handboek geeft ook de afmetingsspecifieke en grafisch weergegeven belastingtabellen voor het complete Heco-Topix-plus assortiment houtschroeven, zodat de gebruiker snel de juiste schroef uit het grote productaanbod kan kiezen. Uiteraard moet hij daarna nog wel de berekeningen voor het betreffende project uitvoeren.

Handige hulpmiddelen voor de houtbouw

Acht hoofdstukken over houtbouw

Het handboek is opgebouwd uit hoofdstukken, die specifieke thema’s behandelen, waardoor de gebruiker snel een goed overzicht krijgt van de verschillende toepassingen en de beschikbare oplossingen. Dat bespaart veel tijd. Momenteel zijn de eerste vier hoofdstukken op de website van Heco-Schrauben gepubliceerd. Ze kunnen ook gratis als pdf-bestand bij de fabrikant aangevraagd worden. Het gaat om de hoofdstukken over Heco-Topix-plus CC/Heco-WR (voldraadschroeven), Heco-Topix-plus Therm (bevestiging van zonnepanelen), Heco-WB (draadstangen) en Heco-WS (zelfborende schroefdeuvels voor hout-staalverbindingen). Het handboek, dat eind van jaar gereed is, bestaat uiteindelijk uit 8 hoofdstukken en zo’n 300 tot 350 pagina’s.

Heco Calculatie Software

Naast het handboek kunnen bouwprofessionals gebruik maken van de Heco Calculatie Software, HCS 4.0. Ook die maakt snelle en nauwkeurige berekeningen voor het gebruik van de Heco-houtschroeven mogelijk. Er kan gezocht worden op type schroef, diameter, koptype, soort schroefdraad en staalsoort. De software kan op basis van de ETA-informatie gedetailleerde berekeningen voor de schroeven maken, die in het handboek geselecteerd zijn. De gebruikers krijgt voor elke schroef gedetailleerde productinformatie met een verwijzing naar de bestaande goedkeuring. Daarnaast kunnen 2D- en 3D-tekeningen uitgedraaid worden. De software is beschikbaar in het Nederlands en kan gratis van de Heco-website gedownload worden.