Isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

Producten 05-06-2023
Isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

Recticel Insulation, specialist in thermische en geluidsisolatie, kondigt de lancering aan van een reeks polyurethaanoplossingen geproduceerd met 25 procent biocirculaire grondstoffen volgens het ‘Mass Balance’-principe. Deze nieuwe isolatieproducten, genaamd Impact, hebben gemiddeld 43 procent minder CO2-uitstoot (t.o.v. de standaardplaat) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties.

Isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

De ontwikkeling van deze nieuwe isolatieplaten maakt deel uit van de proactieve aanpak van Recticel om naar net-zero te gaan in 2050. Als deel van de in april 2023 aangekondigde routekaart van Recticel voor een drastische vermindering van zijn ecologische voetafdruk is de lancering van de nieuwe Impact-productlijn een belangrijke stap vooruit. Het Impact-assortiment is vanaf 5 juni 2023 beschikbaar in België en Nederland. De Impact-producten worden in de toekomst ook in andere Europese landen gelanceerd.

Isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

Biocirculaire grondstoffen

De Impact-producten bevatten 25 procent biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’ principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal nog moeten plaatsvinden. Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken. Deze methode is gebaseerd op het mengen van fossiele en hernieuwbare grondstoffen in de bestaande productiesystemen, en de biocirculaire grondstoffen toe te wijzen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. De Impact-isolatieplaten voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert. Aan de productielocatie in Wevelgem is het certificaat nr. ISCC‑PLUS-Cert-DE 105-89029901 toegekend.

Waaruit bestaat een polyurethaan (PIR) isolatieplaat?

Een PIR-plaat bestaat uit vier basisgrondstoffen: polyol, polyisocyanuraat (MDI), blaasmiddel en een cachering. Recticel Insulation vervangt binnen de Impact-productlijn een deel van de grondstoffen van fossiele oorsprong (MDI) door grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong (bv. plantaardige frituurolie), om een product aan te bieden met 25 procent biocirculair materiaal. Door gebruik te maken van biocirculaire grondstoffen vermindert Recticel de koolstofvoetafdruk van dit product met 43 procent ten opzichte van een standaard isolatieplaat met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Deze vermindering wordt intern berekend volgens de methode van de levenscyclusanalyse (LCA).
De eerste isolatieplaten die Recticel Insulation in dit assortiment aanbiedt, zijn de twee bestsellers van het merk: Eurowall Impact en Eurothane Silver Impact. Eurowall Impact is een thermische isolatieplaat geschikt voor het isoleren van de traditionele spouwmuur. Eurothane Silver Impact is een thermische isolatieplaat voor het platte dak die kan worden toegepast met geballaste, mechanisch bevestigde en verlijmde dakbedekkingssystemen en te combineren is met verschillende daken zoals staal, hout, beton en steen.

Optimaal comfort en verwerkingsgemak

Door een doeltreffende barrière te vormen tegen warmteverlies en luchtinfiltratie, creëren de isolatieplaten van het Impact-gamma een comfortabel en aangenaam binnenklimaat, in alle seizoenen. Ze beperken de temperatuurschommelingen, verbeteren het comfort en verlagen de energierekening van de bewoners.
Volgens dezelfde logica als de andere isolatieoplossingen van Recticel zijn de Impact-producten ontworpen voor een snelle en eenvoudige verwerking, waardoor tijd en geld wordt bespaard. Het lichte gewicht en gebruiksgemak maken ze de ideale oplossing voor architecten, aannemers en bouwprofessionals.