Kleur in de gezondheidszorg

#interieurbouw 12-09-2019
Kleur in de gezondheidszorg

Het ziekenhuismanagement en de medische wereld worden zich steeds meer bewust van kleur en hoe het kan worden gebruikt om patiënten, personeel en bezoekers in een gezondheidszorgomgeving te kalmeren, te genezen en in het algemeen een aangenamere ervaring te bieden.
Kleur in de gezondheidszorg

Hospital Clínico San Carlos in Madrid
Gangen, restaurants en wachtkamers zijn de beste plekken voor gedurfde ontwerpen en drukke patronen, omdat dit plekken zijn waar mensen niet te lang zullen blijven. Door ruimtes een duidelijke visuele identiteit te geven, vinden mensen gemakkelijker hun weg.

Kalmerend
Te veel verzadigde kleuren, hoge contrastpatronen en afbeeldingen kunnen echter te stimulerend zijn en moeten daarom met aandacht worden gebruikt.
In de behandelings- en diagnoseruimten moeten kalmerende kleuren en kleurcombinaties worden gebruikt. Hier werken gedempte pastels en neutrale tinten goed.
Artsen gebruiken vaak de huidskleur van een patient bij de beoordeling, dus felle kleuren moeten worden vermeden, omdat ze kunnen leiden tot een verkeerde diagnose, omdat die tint op de huid kan worden gereflecteerd.


ICDC Medical Centre, Kazan Rusland
Vermijden
Er zijn een paar kleurkeuzes die vermeden moeten worden:
* Oranje is een geestelijk stimulerende kleur en wordt daarom in grote hoeveelheden vermeden in geestelijke gezondheidssituaties, omdat het de emotionele toestand kan verhogen.
* Van rood is bekend dat het de bloeddruk verhoogt en dat het wordt geassocieerd met bloed, dus het is geen kleur die wordt gebruikt in hart- of chirurgische instellingen.
* Op de kraamafdelingen moet geel vermeden worden aangezien het niet alleen baby's meer maakt huilen, maar ook het identificeren van geelzucht moeilijker maakt.
Kijk hier voor inspiratie.

Kleur in de gezondheidszorg
Kleur in de gezondheidszorg
Kleur in de gezondheidszorg