Kleur van het Jaar 2020 groen grijs

#afbouw 05-11-2019
Kleur van het Jaar 2020 groen grijs

AkzoNobel heeft Tranquil Dawn uitgeroepen tot Kleur van het Jaar 2020. De groen grijze kleur is veelzijdig en als onderdeel van de vier bijbehorende paletten in elk gebouw en in elke sector toepasbaar. De kleur kan zorgen voor rust en bezinning maar kan net zo goed een dynamische en productieve sfeer creëren. Sikkens laat zien hoe de Kleurentrends 2020 toegepast kunnen worden in de gezondheidszorg, onderwijs, kantoren, horeca en woningsector.
Kleur van het Jaar 2020 groen grijs
Het AkzoNobel Global Aesthetic Center heeft vier kleurpaletten ontwikkeld waarmee onderscheidende interieurs kunnen worden gemaakt voor alle branches, van horeca tot aan de gezondheidszorg. In alle vier de paletten, elk bestaande uit tien kleuren, is de Kleur van het Jaar Tranquil Dawn aanwezig. Het effect van de Kleur van het Jaar verandert afhankelijk van de kleuren waarmee het wordt gecombineerd.

De gezondheidszorg
Het luchtige Care-palet is uitermate geschikt voor de gezondheidszorg. Het bestaat uit subtiele neutrale kleuren en pasteltinten. Dit natuurlijke palet kan een geruststellende energie geven wat weer goed is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. De kleuren kunnen van een interieur een veilige basis maken.

Het onderwijs
Het Play-palet brengt kleur in hallen en lokalen op onverwachte en nieuwe manieren met vrolijke niet-alledaagse combinaties en het subtiele Tranquil Dawn als basis. Het levendige palet bestaat uit heldere en krijtachtige pasteltinten en kan een sfeer creëren waarin mensen de fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. 

Het kantoor
In een kantoor is het belangrijk om de zintuigen te prikkelen en dat er verbinding is tussen de mensen. Daar kunnen de kleuren uit zowel het Care- als het Play-palet een rol in spelen. Daar waar het Play-palet met de uiteenlopende kleuren prikkelend kunnen werken en misschien wel nieuwe ideeën kunnen stimuleren, kan het Care-palet met de zachte tinten een rustige omgeving creëren waar alle aandacht gaat naar het menselijk contact.

De horeca
Binnen dit vrij brede begrip is de bezoeker van een horeca-gelegenheid enerzijds op zoek naar een plek om te ontspannen zoals bij een hotel of sauna, anderzijds om zich te verwonderen en waar de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld zoals bij een restaurant. Het Meaning-palet bestaande uit verschillende grijstinten kunnen van een ruimte een plek maken waar je tot bezinning kunt komen. Het Creativity-palet met de rijke, intense kleuren zoals bosgroen en aardse okertinten hebben een bijna authentiek karakter en kunnen juist door hun omarmende karakter verdieping geven zowel in sociaal contact als voor creatieve activiteiten.

De woningsector
Binnen de woningsector kunnen alle vier de paletten goed toegepast worden. Het is maar net wat er vanuit de klant wordt gevraagd, de persoonlijke voorkeuren en wat het doel is van de ruimte. Als er gezocht wordt naar een thuis waar men rust kan vinden zonder afleiding en waar mensen bewust kunnen stilstaan dan is het Meaning-palet daar passend bij. De verschillende grijstinten in combinatie met Tranquil Dawn geven een ruimte een tijdloos gevoel.

Het exterieur
Zoals de kleurenpaletten in het interieur van gebouwen een bepaald gevoel kunnen geven, zo kan dat ook voor het exterieur van gebouwen werken. Voor het exterieur is elk palet teruggebracht naar zes kleuren die op het exterieur van een gebouw toegepast kunnen worden. Elk palet heeft een ander effect. Zo straalt het Care-palet rust uit en het Play-palet kan juist weer prikkelend werken en een transformerend effect hebben op een gebouw. Het Meaning-palet zorgt met de zachte tonen voor veel lichtreflectie en geven een tijdloos luxueus gevoel en het volle Creativity-palet maakt een gebouw karaktervol. 

Kleur van het Jaar 2020 groen grijs
Kleur van het Jaar 2020 groen grijs
Kleur van het Jaar 2020 groen grijs
Kleur van het Jaar 2020 groen grijs