Metsä lanceert emissiearme hybride wand

Producten 14-03
Metsä lanceert emissiearme hybride wand

De Zweedse fabrikant van betonelementen Heidelberg Materials Precast Contiga en Metsä Wood hebben een hybride wandelement ontwikkeld met een lagere ecologische voetafdruk dan conventionele betonnen wandelementen.

Metsä lanceert emissiearme hybride wand

"We ervaren een toenemende vraag van onze klanten naar milieuvriendelijke oplossingen. Het idee is dat dit een geweldige aanvulling is op ons portfolio", zegt Daniel Eriksson, Division Manager bij Heidelberg Materials Precast Contiga.

Metsä lanceert emissiearme hybride wand

Binnenplaat van Metsä Kerto® LVL

Het hybride wandelement is een gevelelement in een sandwichconstructie, met een buitenlaag van klimaatverbeterd beton, tussenisolatie en een dragende binnenplaat van sterk en materiaalefficiënt gelamineerd fineerhout, Kerto® LVL. Het element heeft ongeveer 30-50% minder klimaatimpact in vergelijking met een gelijkwaardig traditioneel betonnen sandwichelement, en het is aanzienlijk lichter, wat ook van invloed is op de totale klimaatimpact van het hele bouwproject. "Het transport naar de bouwplaats kan worden verminderd omdat we twee keer zoveel elementen in dezelfde zending kunnen vervoeren", legt Daniel Eriksson uit. 

Metsä lanceert emissiearme hybride wand

Bijna twee jaar geleden startte Precast Contiga gesprekken met Metsä Wood om hybride elementen voor de Zweedse markt te gaan produceren. "De productiemethode lijkt erg op wat we al hebben, dus we kunnen deze hybride elementen op dezelfde manier maken als onze andere wanden, en ze worden op dezelfde manier geassembleerd. We hebben geen grote investeringen of aanpassingen gedaan", zegt Daniel Eriksson.