Moderne eeuwenoude kunst

11-11-2022
Moderne eeuwenoude kunst

Handgeschilderde tegels, ook bekend als azulejos, zijn een oude Portugese kunst die een specifieke manier van handschilderen van tinglazuur keramisch tegelwerk omvat. Boca do Lobo zet zich echter in voor het behoud van deze uitgebreide maar verfijnde vorm van vakmanschap.

Moderne eeuwenoude kunst

Moderne eeuwenoude kunst

Moderne eeuwenoude kunst

De Heritage Collection toont verschillende lagen, die elk een ander verhaal illustreren.

Portugal is een land van traditie, een land waar, tot op de dag van vandaag, vakmanschap zeer aanwezig is in ons ontwerp en architectuur. Handgeschilderde tegels, ook bekend als Azulejos, zijn een oude kunst die een specifieke manier van handschilderen van tinglazuur keramisch tegelwerk omvat.

De Azulejo is een klei of keramisch plaatstuk, meestal met een vierkante vorm, versierd met geglazuurde kleurrijke ontwerpen. De meeste tegels tonen Moorse ontwerpen met kromlijnige, kantachtige en lusvormige ontwerpen, of zelfs geometrische of bloemmotieven.

Deze technieken werden in de Portugese cultuur geïntroduceerd door koning Manuel I na een bezoek aan Sevilla in 1503. Toegepast op trottoirs en muren, maakt deze vorm van vakmanschap nu deel uit van de Portugese culturele identiteit.

Deze vorm van kunstwerken is zowel binnen als buiten te vinden, vooral in kerken, paleizen, scholen, restaurants, bars, ziekenhuizen, metrostations en zelfs in sommige gewone huizen.