Nieuw hitteprotocol bouw- en infrasector

Algemeen 10-07
Nieuw hitteprotocol bouw- en infrasector

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector.

Nieuw hitteprotocol bouw- en infrasector

Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Het nieuwe protocol bevat basismaatregelen die essentieel zijn voor alle werknemers in de sector. Daarnaast wordt het protocol verder uitgebreid met specifieke maatregelen die zijn toegespitst op verschillende beroepen binnen de bouw- en infrasector. Dit betekent dat beroepen zoals bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, en schilders, elk gerichte en effectieve richtlijnen ontvangen die aansluiten bij hun specifieke werkomstandigheden en risico’s.

Protocol voorziet in praktische maatregelen

Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur bij Volandis licht toe: “Het is cruciaal dat iedereen in de Bouw & Infra sector goed is voorbereid op de gevaren van werken in de hitte. Ons protocol biedt niet alleen algemene richtlijnen, maar voorziet ook in gedetailleerde en praktische maatregelen die continu worden geüpdatet op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk.”

De maatregelen in het protocol variëren van het plannen van zwaar werk in de koelere periodes van de dag tot het zorgen voor voldoende schaduw en drinkwater op de projectlocatie. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het dragen van geschikte kleding en het nemen van voldoende rustpauzes.

Fred Boots, Bedrijfsarts bij Volandis voegt daaraan toe: “Wij blijven ons inzetten om het protocol te verrijken en te optimaliseren. Door regelmatige updates en de toevoeging van nieuwe praktische maatregelen zorgen wij ervoor dat de gezondheid en veiligheid van werknemers voorop blijven staan.”