Nieuwe oven voor duurzamere glaswolproductie

In 2024 vervangt Isover Nederland de huidige glaswoloven voor een hybride exemplaar. De fabrikant van isolatie in Etten-Leur implementeert een hybride glaswoloven met 50% elektrische verwarming.

Nieuwe oven voor duurzamere glaswolproductie | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

Middels het Saint-Gobain Hybrid Furnace Project (HFP) vervangt Isover Nederland het komende jaar haar huidige glaswoloven voor een nieuw, hybride exemplaar. Dit betekent dat 50% van de verwarmingscapaciteit van de nieuwe oven, het kloppende hart van de fabriek, bestaat uit elektriciteit. Voor de resterende warmtebehoefte wordt de oven verbeterd door de toevoeging van pure zuurstof in plaats van gewone lucht, in combinatie met gas. De zuurstof wordt geleverd door een zuurstofinstallatie die gelijktijdig met de oven wordt geïmplementeerd. 

In 2025 glaswol uit nieuwe oven

De voorbereidende werkzaamheden voor het vervangen van de oven zijn reeds gestart. Medio 2024 start de bouw en in bedrijfstelling, vanaf januari 2025 produceert Isover Nederland glaswol met de nieuwe oven. 

De nieuwe oven biedt een milieuvriendelijker alternatief voor de huidige vlamoven die volledig met gas wordt verwarmd. Met de vervanging boekt Isover Nederland belangrijke resultaten: 

• Een vermindering van de CO2-uitstoot van de oven met 55% en de totale CO2-uitstoot van de fabriek met 20% gedurende de eerste tien jaar. 

• Een vermindering van het gasverbruik van de oven met 55%. 

• Een algehele daling van het energieverbruik van de oven met 26%. 

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen