Ontspanning in de gejaagde maatschappij

De Kleur van het Jaar 2020 van Sigma Coatings is Chinese Porcelain (PPG1160-6). De kleur is gekozen door de internationale kleurexperts van het moederbedrijf PPG. Deze kleur is een mix van kobalt en Moody Ink Blue die zorgt voor kalmte en rust, en die tegelijkertijd een sfeer van hoop creëert – een groot goed in een rusteloze wereld.
Ontspanning in de gejaagde maatschappij | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Ontspanning in de gejaagde maatschappij | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Ontspanning in de gejaagde maatschappij | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Ontspanning in de gejaagde maatschappij | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Ontspanning in de gejaagde maatschappij | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
In een wereld waar slaap wordt gezien als luxe en onrust door een druk leven dagelijkse realiteit is, is het logisch dat de kleurtrends voor het komende jaar ontsnapping bieden in de hedendaagse door technologie gedreven maatschappij.
“Hoe sneller de technologie voortbeweegt en hoe meer gemak het biedt, des te meer we op zoek gaan naar activiteiten, ervaringen en leefstijlen om rust en echtheid in ons leven te brengen,” legt Dee Schlotter uit, senior kleurmanager bij PPG. “De behoefte aan eenvoud en ontsnapping aan technologie is voor een deel de reden dat klanten verlangen naar blauwe kleuren zoals Chinese Porcelain. Blauwe kleuren brengen ons dichter bij de natuurlijke elementen, zoals de zee en de lucht, en creëren sereniteit in elke ruimte.”

Wereldwijd
De toenemende behoefte aan verbinding was een terugkerend thema bij de PPG Global Color Workshop. Bij deze jaarlijkse workshop komen meer dan 20 PPG kleurstylisten uit de hele wereld bij elkaar. Ze zijn afkomstig uit de automotive-, consumentenelektronica-, lucht- en ruimtevaart- en huisverfsector. De stylisten komen een aantal dagen samen om de trends in leefstijlen, demografie, geografie, wereldwijde en interculturele maatschappelijke inspiratiebronnen te analyseren om te bepalen welke kleuren zullen aanspreken. Zij maken de wereldwijde kleurvoorspelling van PPG, waaronder de Kleur van het Jaar.
 “Als we kijken naar 2020, zien we dat kleur de trend vormt. Consumenten hebben genoeg van grauwe grijstinten en zijn op zoek naar kleuren die de zintuigen prikkelen,” vertelt Schlotter. “Blauw biedt de makkelijkste overgang vanuit de wereld van neutrale tinten naar de wereld van kleur. De kleur Chinese Porcelain heeft de energie en helderheid van kobaltblauw, een trendy tint die de automotive-, consumentenelektronica- en mode-industrie verovert. De kleur heeft ook een diepe, gedempte marineblauwe toon die populair is in de woon- en horecasector.“

Ideale achtergrondkleur
Chinese Porcelain is een rijke en traditionele tint die de ideale achtergrondkleur vormt om levendige kleuren eruit te laten springen. De kleur kan ook als accentkleur worden toegepast in een slaapkamer met fris wit beddengoed en kroonlijsten voor een scherp contrast. In de woonkamer kun je de tint gelaagd met andere kleuren blauw aanbrengen of combineren met trendy natuurtinten zoals Gingercake (PPG1069-7).
Schlotter raadt aan om Chinese Porcelain te combineren met accessoires, zoals gordijnen of fluwelen kussens, in warm saffraan en geelwortel. De tint past ook goed bij leeraccenten en poederige zandtinten voor een opvallende look.

Voorspelling
Hoewel Chinese Porcelain is uitgeroepen tot Kleur van het Jaar 2020 van PPG is de kleur ook het uitgangspunt voor de bredere PPG 2020 Global Color Trends Forecast. Deze voorspelling geeft richting en inspiratie voor architecten, ontwerpers en huiseigenaren binnen de hotel-, retail- en woonmarkten. De klanten van PPG in alle bedrijfstakken vertrouwen op deze voorspellingen voor nieuwe producten en kleurspecificaties in de architectuur-, lucht- en ruimtevaart-, automotive- en consumentenelektronica-sector. De kleuren worden tot leven gebracht door middel van drie trendverhalen, elk binnen het overkoepelende thema Flow:
 
On the Move: Dit vrolijke en speelse kleurenpalet richt zich tot consumenten die op zoek zijn naar het herstellen, hergebruiken en samenvoegen van culturele invloeden uit verschillende tijdperken, waardoor een frisse esthetiek ontstaat die zowel retro als modern aanvoelt. Niet op elkaar afgestemde, mismatch, kleuren zorgen voor vrolijke kleurencombinaties die de gedurfde en zelfverzekerde consument aanzetten tot zelfexpressie. At the Core: Deze kleurencollectie is aards, botanisch en duurzaam en past goed bij consumenten die op zoek zijn naar een balans tussen verantwoord en doelgericht leven. Deze kleuren roepen comfort en nostalgie op, vooral de gedempte middentonen. Rustgevende tinten zoals Rose Stain en Saguaro geven het langzame, zwevende gevoel gecombineerd met donkerdere kleuren zoals Pale Ink of Black Lily. Het lichtere deel van de pallet is toegevoegd voor meer diepte.
 
In the Know: Met de nadruk op kennis, reflectie en innovatie vertegenwoordigt dit thema consumenten die graag de maatschappij willen veranderen en tegelijkertijd willen bijdragen aan een betere toekomst. Het palet weerspiegelt de samenhang tussen technologie en het aardse, door het gebruik van pure, natuurlijke tinten zoals Gingercake en Cedar Chest van PPG, en organische, geoxideerde blauwgroene kleuren zoals Cavalry en Wave of Mystery. 
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

SGAonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen