Plexiglas: de voor- en nadelen

Plexiglas wint enorm aan populariteit en, mede door de ‘anderhalvemetersamenleving’, aan bekendheid. Het moderne kunststof materiaal beschikt over allerlei handige eigenschappen, waardoor het voor diverse uiteenlopende doeleinden inzetbaar is.

Plexiglas is een duur woord voor ‘thermoplastisch kunststof’. Het moderne kunststof

Plexiglas is een duur woord voor ‘thermoplastisch kunststof’. Het moderne kunststof wordt ook wel acrylaat, acrylplaten of perspex genoemd. Plexiglas is in vele opzichten een zeer geschikte vervanger van glas. Plexiglas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes, waardoor deze voor veel diverse doeleinden inzetbaar zijn, zowel binnen- als buitenshuis.

Voordelen van plexiglas

1. Sterker dan glas: Plexiglas is vele malen sterker dan gewoon glas van gelijke dikte, omdat het gemaakt is van kunststof en daardoor flexibeler is. Bovendien is plexiglas zeer slagvast, wat ervoor zorgt dat het nagenoeg onbreekbaar is.

2. Licht in gewicht: Ook is plexiglas een stuk lichter dan gewoon glas. Dit maakt plexiglas enorm geschikt voor toepassingen waar gewichtsbesparing gewenst is.

3. Goed bewerkbaar: De bewerkingsmogelijkheden van plexiglas zijn eindeloos. Plexiglas zal niet snel versplinteren, wat het mogelijk maakt om het in iedere gewenste vorm te zagen of frezen.

4. Duurzaam: Plexiglas verkleurt of verweert niet. Bij goed onderhoud blijft het er jaren als nieuw uitzien. Daarnaast heeft het dezelfde isolerende, UV-werende en vochtbestendige werking als glas.

5. Lichtdoorlatend: Helder plexiglas heeft de hoge lichtdoorlatendheid van 92%. Bij grotere diktes laat het meer licht door dan traditioneel glas met dezelfde dikte.

6. Veilig: Door de slagvastheid en doordat plexiglas niet versplinterd, is het een veilig materiaal om te gebruiken.

7. Goedkoop: Als je geld wilt besparen, is plexiglas een aanrader. Plexiglas is namelijk een stuk goedkoper dan glas en eenvoudiger op maat te maken.

Nadelen van plexiglas

1. Krasgevoelig: Een aanzienlijk nadeel van plexiglas is dat het een stuk krasgevoeliger is dan gewoon glas. Het is daarom van groot belang dat je het op de juiste manier schoonmaakt.

2. Niet hittebestendig: Plexiglas is niet hittebestendig. Dit maakt het materiaal ongeschikt voor veiligheidstoepassingen, zoals beglazing in voertuigen voor personenvervoer.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

SGAonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen