Stagetekort historisch laag

Op dit moment, oktober 2022, kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). Door corona ontstond eerder een groot tekort aan stages.

Stagetekort historisch laag | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

Echter, inflatie, stijgende grondstof- en energieprijzen en een tekort aan stagebegeleiders dreigen opnieuw roet in het eten te gooien. Ook een nieuwe coronagolf vormt een risico, aldus SBB.

Het tekort aan stages en leerbanen is de eerste helft van dit jaar gedaald van 7.470 op de piek eind januari tot 3.884 per 30 juni 2022. Na de zomer is het tekort zelfs nog verder afgenomen tot 3.247 leerplaatsen.

Adviseurs van SBB denken mee met leerbedrijven hoe ze stages kunnen aanbieden als dat door omstandigheden lastig is. Met de ervaring uit de coronacrisis zijn ook concrete oplossingen gevonden. Zoals stageplekken onder de juiste voorwaarden door twee studenten in te vullen, leerdoelen uit te spreiden over meerdere deelstages en stages efficiënter te spreiden over het schooljaar.

Dit soort maatregelen zijn nog steeds relevant voor sectoren die met stagetekorten te maken hebben, zoals de zorg en zakelijke dienstverlening. In sectoren zoals horeca en techniek is momenteel juist een overschot aan stageplaatsen.

Lees hier de voortgangsrapportage.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen