Sterk verlaagde milieubelasting isolatieglas

Onder meer de milieubelasting van standaard isolatieglas daalde de afgelopen jaren met maar liefst 45%. De nieuwe waarden zijn nu opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Hiermee is een grote stap gezet om meer glas te kunnen gebruiken in gebouwen.

Sterk verlaagde milieubelasting isolatieglas | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

Omdat glas bijna volledig gerecycled wordt, daalde de milieu-impact hiervan aanzienlijk. De Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland liet daarom nieuwe berekeningen maken van de diverse samenstellingen van isolatieglas en paste de productkaarten aan.

Dat de glassector flinke stappen heeft gezet zie je bijvoorbeeld terug bij standaard isolatieglas. In de oude berekening had dit type glas een milieukostenindicator (MKI) van 7,295, in de nieuwe berekeningen werd dit teruggebracht naar 4,44. De MKI van triple glas ging met bijna 30% terug van 9,474 naar 7,00. De MKI vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s.

Bouwend Nederland gaf SGS de opdracht om de nieuwe berekeningen te maken. Zij deden een representatief onderzoek bij grote fabrikanten en vroegen productgegevens op van het glas.

De nieuwe productkaarten van de diverse samenstellingen van isolatieglas zijn vanaf heden opgenomen in de Nationale Milieudatabase. De productkaarten zijn categorie 2 kaarten, wat wil zeggen dat deze data onafhankelijk van leverancier- en merk zijn.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen