Trede 3 ViA later

30-09-2022
Trede 3 ViA later

Per 1 januari 2025 zal Trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) als eis gaan gelden bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Met dit besluit willen ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) bedrijven meer zekerheid bieden over de ingangsdatum voor Trede 3.

Trede 3 ViA later

Dat is wenselijk vanwege een wijziging in de SCL-methodiek die zorgt dat een certificaat of statement niet één, maar drie jaar geldig is met een hercontrole in jaar twee en jaar drie. Dat is van invloed op de inspanningen over meerdere jaren.

Sinds 1 januari 2022 (een jaar later dan gepland) hanteren de ondertekenaars van de GCVB ViA (zie: Veiligheid in Aanbesteding (ViA) (gc-veiligheid.nl) ). Vanaf die datum moeten bedrijven aantonen minimaal op Trede 2 van de Safety Culture Ladder te staan. Dit is het instapniveau.

Het doel van ViA is om samen te werken aan het stimuleren van veilig gedrag in de hele keten. Daarom is afgesproken op termijn de lat hoger te leggen door Trede 3 te eisen. Daarbij is de verwachting uitgesproken dat dit twee jaar na de invoering zou zijn. Die termijn is nu opgerekt.