Veel valgevaar gezien bij controle

Bij een controle op 200 bouwplaatsen verspreid over Nederland zijn bij circa 140 bouwplaatsen overtredingen geconstateerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. In totaal ging het om meer dan 250 overtredingen. 

Veel valgevaar gezien bij controle | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw
Veel valgevaar gezien bij controle | SGA Vakblad voor schilder, glas en afbouw

Inspecteurs kwamen veel onveilig ingerichte werkplekken tegen en vaak was er sprake van valgevaar. In meer dan de helft van de gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de werkzaamheden direct zijn stilgelegd. 

150 inspecteurs gingen donderdag 16 maart 2023 het land in om te controleren op bouwplaatsen. Het accent van de controle lag vooral op valgevaar vanaf daken. 

Boete voor valgevaar

Opvallend was het hoge aantal onveilige werksituaties in Noord-Brabant en Limburg. Ook in en rondom steden als Utrecht en Rotterdam legde de Arbeidsinspectie op meerdere plaatsen direct het werk stil. In veel gevallen gebeurde dat bij installateurs van zonnepanelen en dakdekkers. Het ontbrak dan bijvoorbeeld aan steigers, hekwerken of leuningen. Na een stillegging mag het werk pas weer verder als kan worden aangetoond dat de werksituatie weer veilig is.

In bijna de helft van de gevallen kunnen bedrijven een boete tegemoet zien vanwege het overtreden van de Arbowet. Een aantal bedrijven kwam er vanaf met een waarschuwing. Er was dan geen sprake van direct valgevaar of het ging om een lichte overtreding.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen