Veilig werken met een kamersteiger

#interieurbouw 18-06-2019
Veilig werken met een kamersteiger

Een kamersteiger is ontworpen om werknemers op veilige hoogte te plaatsen. Ze bevatten meestal een compact ontwerp en minder onderdelen. Dit soort steiger is perfect voor gebruik binnenshuis of voor gebruik op vlakke buitenruimtes. 
Veilig werken met een kamersteiger
Steigers moeten goed gebouwd zijn, sterk en stevig om arbeiders en ander bouwmateriaal dat erop wordt geplaatst te ondersteunen. Kamersteigers zijn meestal uit aluminium vervaardigd.

Hoe veilig met steigers werken?
Een kamersteiger heeft dezelfde veiligheidsvoorschriften als om het even welke andere steiger. Werken vanop een steiger vereenvoudigt de te verrichten taak en biedt ook meer veiligheid dan een ladder. Het is solide, heeft een breed werkplatform (waar je je werkgereedschap kunt op plaatsen) en biedt een groot bereik. Je zult de taak beter en sneller doen omdat je niet voortdurend de ladder dient te verplaatsen. De leuningen rond het werkplatform, zorgen ervoor dat je je kunt concentreren op de taak die je moet uitvoeren. Je moet altijd voorzichtig zijn, maar de leuning bieden je minder angst om te vallen.

Tips voor veilig werken
Met de zwenkwielen kun je de steiger gemakkelijk verplaatsen zonder hem te moeten afbreken of samen te plooien, maar neem toch een paar extra voorzorgsmaatregelen als je met een steiger werkt:
* Verplaats de steiger nooit met werkmateriaal of mensen op het platform.
* Vergrendel de wielen voordat je de steiger beklimt.
* Vermijd elektrische leidingen als je de steiger naar een andere locatie verplaatst. Je kunt geëlektrocuteerd worden als je per ongeluk stroomleidingen raakt. Beter is om niet met een steiger in de buurt van hoogspanningskabels te werken.
* Vermijd steile hellingen, greppels of andere hindernissen om de steiger te verplaatsen.
* Heb je net een oud huis gekocht waar veel reparaties dienen te gebeuren? Als werkzaamheden veel tijd in beslag nemen, kan het mogelijk goedkoper zijn om zelf een kamersteiger aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat de steiger van je keuze verenigbaar is met de huursteigers van de winkel in jouw buurt. Als je bepaalde onderdelen nodig hebt, kan je deze alsnog gemakkelijk huren.
* Let erop dat je kinderen niet op de steiger gaan spelen.
* Als je werkdag erop zit, verwijder dan al het werkmateriaal van het platform.
* Houd kinderen, dieren en omstaanders uit de buurt wanneer je het werk start op de steiger.
* Neem geen risico's. Als de steiger niet veilig kan worden verplaatst om welke reden dan ook, ontmantel of plooi de steiger samen en zet hem opnieuw op op de nieuwe locatie.
* Gebruik nooit dozen om extra hoogte te krijgen en reik nooit te ver naar één kant.