VELUX: houd woning leefbaar

#Glas 03-07-2019
VELUX: houd woning leefbaar

De inzet van het kabinet om de gebouwde omgeving te verduurzamen kan volgens VELUX Nederland leiden tot woningen waarin het ongezond en onprettig wonen is. 
VELUX: houd woning leefbaar
“De eisen voor de gezondheidskwaliteit voor mensen in gebouwen liggen op de absolute ondergrens”, stelt VELUX Nederland in een position paper. In 2021 treedt de Omgevingswet in werking en daarmee zal alle regelgeving omtrent de gebouwde omgeving zijn vernieuwd. Al een half jaar eerder treden de nieuwe BENG-normen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) in werking. Manager Public Affairs Marcel Vreeken van VELUX Nederland: “Uit de huidige daglichtnormen spreekt geen enkele ambitie om woningen te voorzien van voldoende daglicht. De politiek kiest ervoor om zich te richten op duurzaamheid en de eisen van de energietransitie waarbij de leefbaarheid van gebouwen een lagere prioriteit lijkt te hebben.”
In de position paper haalt VELUX Nederland wetenschappelijk onderzoek aan waaruit blijkt dat daglicht onder andere een positieve rol speelt bij arbeidsproductiviteit, schoolprestaties, herstel van ziekte en de mentale gezondheid van mensen.