Vier tips voor een gezond, veilig en efficiënt magazijn

06-12
Vier tips voor een gezond, veilig en efficiënt magazijn

Het magazijn is vaak de plek binnen een bedrijf die een beetje over het hoofd gezien wordt. Het is immers geen plek waar de klant vaak komt en is in die zin geen visitekaartje dat goed onderhouden moet worden.

Vier tips voor een gezond, veilig en efficiënt magazijn

Toch is een goedlopend magazijn cruciaal voor een goedlopend bedrijf. Kijk eens bij wkk-europe.nl, waar je allerlei spullen kunt kopen om de functionaliteit van je magazijn te verhogen. Dit zijn vier tips voor een gezond, veilig en efficiënt magazijn.

Reduceer vocht

Als jij een magazijn onder de grond hebt, is in veel oude panden vocht een groot probleem. Er heerst dan sowieso geen prettige atmosfeer in het magazijn, maar het is ook nog eens erg onveilig. Als de vochtigheidsgraad in het magazijn niet wordt aangepakt kan er schimmel ontstaan, wat slecht is voor de luchtwegen van je medewerkers. Er bestaan vochtreducerende machines waarmee je de vochtigheid in je magazijn naar beneden kan brengen.

Stel juiste kleding verplicht

Als werkgever draag jij verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je medewerkers. Als in jouw magazijn veel zware arbeid plaatsvindt, stel dan speciale veiligheidskleding verplicht. Denk hierbij aan helmen, aan veiligheidsschoenen die voorkomen dat jouw werknemers scherpe voorwerpen in hun voeten krijgen en handschoenen die gedragen moeten worden bij het bedienen van speciale machines.

Lees ook: Hoge opslagcapaciteit op klein oppervlak

Houdt defecten bij

In een goedlopend en productief magazijn doet de apparatuur het naar behoren. Schep daarom voor jouw werknemers de mogelijkheid om defecten direct te kunnen rapporteren op momenten dat jij zelf niet aanwezig bent. Je kunt hiervoor een formulier ophangen of een online document opstellen. Zaak is dat gemelde defecten binnen een week worden opgelost. Niet alleen gaat defecte apparatuur ten koste van de productiviteit, het kan ook gevaarlijke situaties creëren waar jij als verantwoordelijke voor wordt aangewezen.

Creëer bewustzijn rondom automatismen

Goed ingewerkte medewerkers voeren hun werk vaak uit zonder erbij na te denken. Ongetwijfeld zijn ze ontzettend goed in wat ze doen, maar wanneer er bij zware arbeid te veel op automatische piloot gewerkt wordt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Spreek je werknemers regelmatig aan op bewustzijn van het proces en van bepaalde automatismen binnen hun werk, zodat gevaarlijke klussen iedere keer opnieuw met aandacht en zorgvuldigheid worden uitgevoerd, ook al is het misschien al de vijfhonderdste keer dat ze die klus uitvoeren. Door alert te zijn op automatismen bij risicovolle klussen voorkom je een hoop vervelende verwondingen.