Voordelen van kunststof bouwmaterialen

04-07-2022
Voordelen van kunststof bouwmaterialen

Hout heeft jarenlang een monopoliepositie ingenomen op het gebied van bouwmaterialen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker bij tal van bouwtoepassingen gekozen voor het alternatief: kunststof bouwmaterialen. Deze transitie heeft te maken met de vele voordelen die kunststof bouwmaterialen te bieden hebben. In dit artikel worden deze voordelen uiteengezet. 

Voordelen van kunststof bouwmaterialen

1. Kunststof is duurzaam 

Voordelen van kunststof bouwmaterialen

Kunststof heeft een bijzonder lange levensduur, vanwege het slijtvaste vermogen ervan. Kunststof bezwijkt namelijk geenszins onder de Nederlandse weersomstandigheden. Waar hout naar verloop van tijd (en bij gebrekig onderhoud) kan gaan rotten of schimmelen, behoudt kunststof tientallen jaren vorm, sterkte en kwaliteit. Dit maakt kunststof een uiterst duurzaam en betrouwbaar bouwmateriaal.  

Voordelen van kunststof bouwmaterialen

2. Kunststof is voordelig 

De prijs-kwaliteitsverhouding van kunststof is ontzettend scherp. In vergelijking met andere bouwmaterialen en in het bijzonder in vergelijking met hout, is kunststof ontzettend voordelig geprijsd. Kunststof biedt jarenlange kwaliteit, terwijl de prijs ervan relatief laag ligt.   

3. Kunststof isoleert 

Kunststof biedt bovendien uitstekende isolerende eigenschappen. Dit heeft er met name mee te maken dat kunststof zodanig sterk is, dat er een hol frame mee gemaakt kan worden. Dit wordt ook wel een luchtspouw genoemd en wordt onder andere gebruikt voor deur- en raamkozijnen. Dit biedt zowel thermische als akoestische isolatie.   

4. Kunststof biedt mogelijkheden 

Kunststof is eenvoudig te bewerken, naar vrijwel iedere gewenste vorm. Bovendien is het mogelijk om tijdens het productieproces allerlei kleuren en patronen in het kunststof aan te brengen, zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat. Hierdoor kan kunststof voor vrijwel iedere wenselijke toepassing worden gebruikt. Je koopt kunststof in de bouwmarkt of online op PerlaPlast Kunststofshop of andere webshops. 

5. Kunststof is recyclebaar 

Kunststof wordt dikwijls gezien als onvriendelijk(er) voor het milieu, met name als er een vergelijking wordt getrokken met hout. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, aangezien kunststof een ontzettend lange levensduur heeft en tevens gerecycled kan worden. Het recyclaat wordt vervolgens op uiteenlopende bestemmingen hergebruikt.   

6. Kunststof oogt strak 

Waar kunststof jarenlang te maken had met het imago er goedkoop uit te zien, wordt het uiterlijk van kunststof tegenwoordig door veel consumenten zeer gewaardeerd. Het huidige kunststof oogt modern, strak en kan eenvoudig op allerlei woon- en stijlwensen worden aangepast.