Waarop letten bij bestellen van verpakkingsmateriaal

17-10-2022
Waarop letten bij bestellen van verpakkingsmateriaal

Vrijwel niemand kan nog zonder verpakkingsmaterialen in een maatschappij waarin online bestellen en de aflevering van pakketten aan de orde van de dag zijn. We ontvangen allemaal wel eens een pakket wat bij nader inzien tóch teruggezonden moet worden. Het product voldoet niet. En dan blijkt de doos al bij het oud papier te liggen; beschadigd en wel. Hét moment waarop vaak verpakkingsmateriaal wordt aangeschaft door de particulier.

Waarop letten bij bestellen van verpakkingsmateriaal

Maar ook in vele andere gevallen zijn verpakkingsmaterialen onmisbaar, vooral binnen het bedrijfsleven. Verhuizingen, opslag van spullen, het vervoeren van kostbare goederen: stuk voor stuk situaties die vragen om goede verpakkingsmaterialen. Wat zijn de aandachtspunten bij het bestellen van nieuwe verpakkingsmaterialen? Als ondernemer kies je voor duurzaam, ook wanneer het aankomt op verpakkingsmaterialen.

Nieuwe generatie eco verpakkingsmaterialen

Verpakkingsmateriaal is eigenlijk een containerbegrip voor uiteenlopende verpakkingsproducten. Zowel een papieren draagtas is verpakkingsmateriaal, evenals noppenplastic, cadeaupapier of een rol duct tape bijvoorbeeld. Aan verpakkingsmaterialen worden tegenwoordig meer eisen gesteld dan in het verleden. Maatschappelijk gezien groeit de roep om duurzame producten, iets wat ook geldt voor verpakkingsmaterialen. Zo zijn duurzame verpakkingsmaterialen steeds meer in opkomst, waar we je graag meer over vertellen.

Duurzame verpakkingsmaterialen

Duurzame verpakkingsmaterialen leveren op verschillende wijze bij aan duurzaamheid. Zo kunnen plastic of kunststof materialen deels uit gerecyclede kunststoffen bestaan, of zijn zij biologisch afbreekbaar. Maar ook verpakkingsmaterialen op hout/papier basis, zoals kartonnen dozen, papieren tassen, tot papiertape kunnen vervaardigd worden van gerecycled papier.

Zo zijn vele verpakkingsmaterialen tegen verkrijgbaar op duurzame basis, waaronder:

- Eco noppen- en lucht folie

-  Duurzame rekfolie

- Ecologisch opvulpapier, zoals crêpepapier, wrapping papier, luchtkussen papier etc.

- Papieren verzendzakken

- Eco plakband, tape en afzetlinten - al dan niet bedrukt

- Kartonnen dozen, verhuisdozen, verpakkingsdozen

Waarom duurzame verpakkingsmaterialen kopen?

Tegenwoordig doe je er als ondernemer goed aan om te laten zien dat ook jouw bedrijf zich inzet voor een duurzame samenleving. Op tal van manieren kun je als ondernemer een duurzame bedrijfsvoering nastreven. Van het reduceren van gasverbruik, overstappen op groene energie en medewerkers soms thuis laten werken, tot gebruikmaken van duurzame producten, zoals verpakkingsmaterialen. Het is belangrijk om je als bedrijf te realiseren dat niet alleen duurzaam verpakkingsmateriaal bijdrage levert aan ecologisch handelen, maar dat ook het gebruik moet verminderen. Dus niet langer kleine producten in te grote verpakkingen versturen, maar verpakkingsmateriaal echt op maat maken. Less is more in het geval van duurzaamheid. Consumenten verwachten inmiddels haast niet anders meer.

Kies voor duurzame verpakkingsmaterialen

Als bedrijf sta je midden in de samenleving en is het verstandig groen te handelen en groen te profileren; iets wat uiteraard vanuit de overheid wordt opgelegd, maar waar je als bedrijf zelf ook keuzes in kunt maken. De keuze voor duurzame verpakkingsmaterialen draagt daaraan bij. Kies als het even kan voor gerecycled papier in plaats van kunststoffen. Verpakkingsmateriaal is daarnaast ook te bedrukken, iets wat dus een win-win situatie betekent voor ondernemers. Dergelijke duurzame verpakkingsmaterialen zijn geheel op maat te bestellen bij de leverancier.