Whitepaper: isoleren met mycelium biocomposiet

Algemeen 07-06
Whitepaper: isoleren met mycelium biocomposiet

Ontwikkel het best beschikbare mycelium biocomposiet dat kan worden gebruikt als een circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector. Dat was het doel van het onlangs afgeronde Mythic project, geleid door MNEXT. Deze mycelium biocomposieten, ontwikkeld met landbouwbijproducten en paddenstoelenmycelium, zijn een duurzaam alternatief voor traditionele fossiele bouwmaterialen. Het meest succesvolle mycelium biocomposiet-materiaal, gemaakt van koolzaadstro en Ganoderma resinaceum mycelium, blijkt ideaal voor isolatie. Lees alles over de resultaten van dit project in de whitepaper.

Whitepaper: isoleren met mycelium biocomposiet

Het Mythic-project richtte zich op het optimaliseren van mycelium biocomposieten productie voor de markt, met vier belangrijke onderzoeksthema’s:

  • Groeioptimalisatie: Efficiënte en energiezuinige productie.

  • Optimalisatie van Materiaaleigenschappen: Verbeterde thermische geleidbaarheid, brandwerendheid en waterafstotendheid.

  • Prototyping & Ontwerp: Ontwikkeling en demonstratie van veelzijdige prototypes.

  • Haalbaarheid & Opschaling: Efficiënte grootschalige productie om concurrerend te zijn met traditionele isolatiematerialen.

De whitepaper biedt een samenvatting van deze bevindingen en verwijst naar gedetailleerde factsheets voor verdere informatie. Bekijk ook de film van MNEXT om het groeiproces van mycelium biocomposieten te zien en ontdek hoe deze materialen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Samenwerking mycelium biocomposiet

Het Mythic-project had niet kunnen plaatsvinden zonder de partners uit (inter)nationale industrie, onderzoek en onderwijs. Industriële partners waren Fairm, FRAAi Architects, Impershield coatings, Isolco, MOGU, Nýlausn, Recell en Verbruggen Mushrooms. Onderzoeks- en onderwijspartners zijn de Universiteit Utrecht, HZ University of Applied Sciences en Avans University of Applied Sciences (expertisecentra CARADT en MNEXT). Het onderzoek werd ondersteund door brancheorganisaties Agrodome (voor biobased bouwen), Koninklijke CBM (interieurbouw en meubelindustrie) en NII (Nederlandse isolatie-industrie). Het onderzoek werd gecoördineerd door MNEXT. Alle partners komen uit verschillende sectoren: van landbouw tot isolatiefabrikanten en architecten.

Lees de whitepaper hier!